În anul 2011, Franţa se obliga să livreze Rusiei, până în vara lui 2014, două nave de război Mistral, ceea ce astăzi devine o problemă spinoasă în contextul atitudinii tot mai agresive a Kremlinului. Franţa, în cazul în care se decide să nu onoreze contractul, ar fi obligată să plătească penalităţi uriaşe şi să piardă numeroase locuri de muncă. Pe de altă parte, Rusia ar putea obţine tehnologie militară de ultimă oră de la un stat membru NATO.
Problema este una cu adevărat delicată, iar The New York Times, care relatează subiectul pe larg, sugerează impotenţa Uniunii Europene faţă de mişcările agresive ale Rusiei în Ucraina. Ironia sorţii face ca una din navele Mistral să se numească Sevastopol, oraş pe care Putin l-a anexat deja.
Acordul prin care Rusia se angaja să achiziţioneze cele două nave de război Mistral a fost semnat pe 17 iunie 2011, dată mai mult decât relevantă, de vreme ce era pentru prima dată în istorie, după dispariţia Uniunii Sovietice, când Moscova cumpăra din străinătate tehnică militară.
știre următoare