„Sprijinul financiar solicitat de dumneavoastră instituţiei noastre nu poate fi luat în discuţie, întrucât în acest moment bugetul Consiliului Judeţean nu dispune de fondurile necesare pentru asemenea cazuri”. Aşa sună răspunsul pe care l-a primit de la conducerea Consiliului, un giurgiuvean care a cerut o sumă de bani pentru un tratament medical. În bugetul pe 2012, sunt prevăzute însă aproape 5 miliarde de lei vechi pentru sprijine financiare.
Probabil că nu are o prea mare relevanţă pentru cititorii noştri menţionarea problemei pentru care un giurgiuvean, Ioniţă Tudor, a cerut sprijin financiar. Relevant este însă răspunsul politicos, dar neacoperit se pare, dat bărbatului de către noua conducere a Consiliului Judeţean. Aşa cum precizam, într-un document oficial, semnat de Vasile Mustăţea şi de consilierul său Petre Mimiş, este specificat că domnul respectiv nu poate fi ajutat cu bani pentru că bugetul nu dispune de fondurile necesare în acest caz.
Am consultat însă bugetul Consiliului Judeţean pe 2012, postat chiar pe site-ul instituţiei, aprobat în baza Hotărârii 35 din martie 2012. Fondurile ce sunt alocate pentru sprijine financiare sunt încadrate la capitolul 68.02, subcapitolul 68.02.50- alte cheltuieli cu asistenţa socială.
Pentru acest an, în timpul mandatului lui Dumitru Beianu, a fost aşadar alocată suma de 5 miliarde de lei vechi. Aceşti bani se regăsesc şi în Hotărârea 71 din mai 2012, la capitolul 68.02, subcapitol 68.02.50- alte cheltuieli în domeniile asigurărilor şi asistenţei sociale, ultima pe acest domeniu. Ceea ce înseamnă că, până în acest momen,t nu există vreo rectificare de buget astfel încât sumele prevăzute pentru sprijine să fie redistribuite altor capitole.
Pe de altă parte, pe surse am aflat că, de la începutul anului şi până la alegerea noului preşedinte al Consiliului Judeţean, fuseseră cheltuite doar un miliard şi jumătate din cele cinci.
În cea mai recentă şedinţă, au fost date două ajutoare financiare. Unul în sumă de 4.500 de lei, iar celălalt de 1.500 de lei. Mai rămân încă… tot peste 4 miliarde de lei, din care oamenii cu probleme grave ar putea fi ajutaţi. Noul şef de la judeţ a declarat de altfel, recent, că sunt în desfăşurare anchete sociale, înainte ca banii să fie acordaţi. Numai că domnul Ioniţă Tudor nu a avut parte nici măcar de aşa ceva. Poate că dacă l-ar fi cunoscut, noua conducere de la Consiliu nu s-ar fi grăbit să îi răspundă că nu au prevăzute fonduri pentru problema dumnealui.