Problemele psihice ale părinţilor, dar şi obiceiul acestora de a consuma alcool au efecte dezastruoase asupra copiilor. Un exemplu este statistica realizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, din care reiese că mai în bine de un sfert din numărul cazurilor nou înregistrate la Comisia de Evaluare a Copilului cu Dizabilităţi este vorba despre copii cu întârziere mentală.
Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu trag un semnal de alarmă, dat fiind faptul că numărul cazurilor de copii diagnosticaţi cu întârziere mentală a crescut în ultimul an şi este în continuă creştere. În această situaţie pot fi copii proveniţi din părinţi cu întârziere mentală, cu probleme psihice sau cei proveniţi din părinţi consumatori de băuturi alcoolice. De asemenea, şi copiii născuţi cu hipoxie ar putea prezenta manifestări de întârziere mentală.
Deşi manifestările întârzierilor mentale pot debuta în primul an de viaţă, în cele mai multe situaţii, afecţiunile copilului sunt descoperite la vârstă preşcolară sau chiar şcolară, şi, de aceea, medicii spun că părinţii trebuie să fie atenţi la manifestări ale copilului ce pot duce la suspiciunea că acesta ar putea avea o întârziere mentală: întârzieri în vorbire sau în dezvoltarea neuro-psihomotorie în anumite etape de vârstă (copilul nu stă în şezut, nu merge la vârsta la care este normal, nu urmăreşte cu privirea obiecte sau persoane, nu reacţionează la sunete. În cazul în care au suspiciunea că ar putea fi vorba despre o întârziere mentală, părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie care, dacă va considera că situaţia o impune, va da o trimitere către un medic specialist de psihiatrie infantilă. Pe baza scrisorii medicale a acestuia şi a evaluării psihologice efectuate de psihologul spitalului unde copilul a fost investigat, specialiştii secretariatului Comisiei de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi stabilesc dacă minorul s-ar putea încadra sau nu într-un grad de handicap. Decizia de încadrare într-un grad de handicap este dată de Comisia pentru Protecţia Copilului după ce la dosarul copilului sunt depuse şi alte documente precum acte de stare civilă şi ancheta socială efectuată la domiciliul copilului.