O analiza pertinenta a fenomenului drogurilor in lume in ultimii ani permite sa se constate caracterul complex, dinamic al acestuia, extinderea sa pe intreaga planeta. Am luat parte recent la o asemeenea analiză complexă şi pertinentă a fenomenului consumului de droguri în spaţiul giurgiuvean făcută din perspectiva unui cunoscător al subiectului.
Intr-o maniera profesionista, cms sef Catalin Tone, imputernicit inspector sef al IPJ Giurgiu, a prezentat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural condus de prefectul judetului, Carmen Nina Crisu, evaluarea privind stadiul realizarii activitatilor derulate in cadrul planului comun de masuri pentru cresterea capacitatii de aparare si scaderea vulnerabilitatii tinerilor in fata consumului de droguri, alcool si a traficului de persoane, in trimestrul I.
La baza acestor activitati s-a aflat o Hotarare a Colegiului Prefectural din luna februarie, care a stabilit clar responsabilitatile, precum si componenta comisie de monitorizare. Coordonarea a revenit Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, alaturi aflandu-se: Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Scolar Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Unitatea de Primiri Urgente.
Si pentru ca de nenumarate ori se fac confuzii, cms. sef Catalin Tone a abordat in prezentare si un aspect esential – competente legale pe linia prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri. Prin urmare, urmarirea penala si investigatiile revin Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Giurgiu (SCCO), care este subordonat Brigazii Bucuresti. Datele culese, costatarile IPJ su IJJ trebuie transmise de indata DIICOT si SCCO.
Pe partea de prevenire, o componenta esentiala in scaderea vulnerabilitatii tinerilor in fata consumului de droguri, paleta institutiilor este mai generoasa. Pe langa Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (subordonat Agentiei Nationale Antdrog), mai exista politia si jandarmeria care pot derula programe individual sau in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si cu DGASPC. De evaluare, consiliere si tratament se ocupa Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, iar interventia medicala revine Unitatii de Primiri Urgente.
Evaluarea privind stadiul realizarii activitatilor derulate in cadrul planului comun de masuri pentru cresterea capacitatii de aparare si scaderea vulnerabilitatii tinerilor in fata consumului de droguri, alcool si a traficului de persoane, in trimestrul I a atins mai mult capitole: Reducerea cererii si ofertei de droguri, cu referinte clare la activitatile de informare/educare/constientizare, dar si de combatere (Serviciul de combatere a Crimei Organizate (SCCO): infractiuni constatate – 16, persoane cercetate – 18, masuri preventive – 2, droguri capturate – 750 grame cannabis. Inspectoratul Judetean de Politie Giurgiu: infractiuni de conducere sub influenta drogurilor, iar numarul materialelor transmise catre Serviciul de combatere a Crimei Organizate este de 63, in primul trimestru. La care se adauga cele evidentate de jandarmi: 5 persoane depistate cu droguri si 32 de lucrari inaintat catre SCCO.
Un alt capitol a vizat asistenta consumatorilor de droguri, unde activitatile celor responsabili au constat in dezvoltarea unor criterii aplicabile in planificarea ariilor cheie precum evaluarea prealabila, includerea, trimiterea, iesirea din tratament. Centrul Judetean de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog a avut 16 activitati, Unitatea de Primiri Urgente a transmis catre CPECA 18 fise.
Traficul de Persoane a fost un capitol distinct in cadrul evaluarii. In perioada analizata, Inspectoratul de Politie Judetean Giurgiu a desfasurat 10 activitaati de prevenire in sase localitati: Giurgiu, Prundu, Hotarele, Gaujani, Valea Dragului, Joita. De altfel, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate a constatat doua infractiuni de trafic de minori.
La această activitate au participat reprezentanții instituțiilor cu atribuții in aplicarea Strategiei Antidrog a Județului Giurgiu prin Planul de acțiune pentru implementarea strategiei județene pentru perioada 2017- 2020, dar si reprezentantii mass-media.