Aproape o treime din totalul adulţilor cu handicap instituţionalizaţi în centrele din judeţul Giurgiu provin din alte judeţe, însă banii pentru întreţinerea lor vin din bugetul judeţului Giurgiu. Este o problemă adusă la cunoştinţa consilierilor judeţeni în cea mai recentă şedinţă ordinară, cea de joi.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în fiecare an trebuie stabilită şi aprobată contribuţia comunităţii locale la finanţarea activităţii de protecţie socială şi costul mediu lunar pentru peroanele aflate în instituţiile de protecţie socială – copii, adulţi cu handicap şi persoane vârstnice. La stabilirea acestui cost s-au luat în calcul toate cheltuielie făcute într-un an cu o astfel de persoană din sistemul de protecţie socială, precum şi numărul mediu de adulţi şi copii aflaţi în acest sistem, adică 258 de adulţi şi 219 copii. Aproape o treime din numărul adulţilor pe care îi are în grijă Direcţi Genrală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu – mai exact, 98 – provin din alte judeţe, însă întreţinerea lor este asigurată de judeţul Giurgiu.
Luând în calcul toate cheltuielile ce se fac pentru întreţinerea unei persoane aflate în sistem de protecţie socială (cheltuieli materiale, cu servicii şi de personal), costul mediu anual pentru întreţinerea unui copil este de 34.170 lei, iar cel pentru o persoană adultă cu handicap, de 30.595 lei, în timp ce contribuţia pentru întreţinerea unui adult cu handicap este de 826 de lei lunar.