Actualitate

OBICEIURI DE CRĂCIUN

  • nasterea_domnului2Gospodarii stau la masă cu picioarele pe topor, ca să fie tari ca fierul în anul care vine
  • Masa pusă în ajun rămâne întinsă toată noaptea, timp în care focul trebuie să ardă în sobă

Colindele aduc belșug! La masa de Crăciun este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de armonie în relațiile interumane.

Pentru a fi sprinteni tot anul, trebuie să mâncăm pește la micul dejun. Credincioșii care au rostit în dimineața praznicului o rugăciune înainte de micul dejun, apoi au mâncat pește, au reușit să realizeze ceea ce și-au dorit, pe parcursul anului nou, chiar în situații dificile.

În ajun de Crăciun, oamenii îşi iau de la vecini tot ce-au dat cu împrumut, spre a avea toată avuţia în gospodărie, iar femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa de spălat, pentru a fi în anul ce vine mai frumoase şi bogate.
Prin tradiție, zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie prevestește cum va fi vremea în vara anului 2016, ziua de 24 decembrie anticipează vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă. De asemenea, în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor.

Masa pusă în ajun rămâne întinsă toată noaptea, timp în care focul trebuie să ardă în sobă, iar de  Crăciun pâinea se aşează pe masă, să vină belşugul, şi tot în acelaşi scop, sub faţa de masă se pune pleavă de grâu.

Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre. De asemenea, nu este bine să măturăm și să scoatem gunoiul din casă până a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în munca de fiecare zi.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!