Cultură

Obiceiurile de primăvară – puse în lumină în Sâmbăta lui Lazăr

Curtea Bisericii “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” din localitatea Herăşti a găzduit sâmbătă, 16 aprilie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Judeţean al obiceiurilor de primăvară “Mugurel de sălcioară”. Organizat în fiecare an în Sâmbăta lui Lazăr, în ajunul Floriilor, evenimentul reuneşte cete de copii şi tineri care vin să colinde cu “Lazărul”, “Buieniţii”, “Floriile” şi ”Salcia”, obiceiuri specifice zonei de nord-est a judeţului.

Anul acesta, la invitaţia organizatorilor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu şi Protoieria Herăşti, au răspuns opt cete de colindători, pregătite de dascălii din localităţile: Vărăşti, Pietrele, Iepureşti, Greaca, Ghimpaţi şi Herăşti, localitatea gazdă fiind reprezentată în festival de trei cete de colindători. Îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând articole vestimentare specifice acestor obiceiuri, copiii au cântat, fiind urmăriţi cu atenţie de publicul adunat în curtea bisericii. La final, fiecare ceată a primit o diplomă de participare dar şi invitaţia de a reveni  anul viitor, la cea de-a patra ediţie a acestui festival, devenit deja o tradiţie pentru judeţul nostru. Ca şi în ceilalţi doi ani, se poate spune că festivalul a fost o reuşită. În acest fel, organizatorii reuşesc să menţină vie această tradiţie veche de zeci de ani, să o pună în lumină şi să o popularizeze prin intermediul mass-mediei locale şi naţionale, prezente la festival.

Obiceurile de primăvară din judeţul Giurgiu sunt apreciate nu doar pe plan local. În fiecare an, la acest festival participă reprezentanţi ai Centrului Naţional de Conservare, studenţi la Universitatea din Bucureşti  precum şi persoane interesate să cunoască obiceiurile specifice zonei Vlaşca. Drept urmare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu a primit şi în acest an invitaţia Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” de a participa la evenimentul prilejuit de sărbătorile pascale ”Floriile cu bucurie”.

Cete de colindători cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, din  Greaca şi Pietrele, au fost prezente duminică, 17 aprilie, pe scena amenajată în interiorul muzeului, unde au colindat cu ”Floriile” şi au oferit crenguţe de salcie publicului.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!