De curând, în Monitorul Oficial a fost publicat un nou regulament şcolar, ce are prevederi foarte clare şi exacte. Astfel, în acest document sunt prevăzute sancţiuni pentru elevii din învăţământul preuniversitar care organizează sau participă la acţiuni de protest ce afectează desfăşurarea cursurilor, elevilor fiindu-le interzis să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ.
De asemenea, elevilor le este interzis să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare, să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ sau să lezeze în orice mod imaginea publică a acestora, să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă în unitate şi în afara ei, sancţiunile prevăzute pentru astfel de fapte pornind de la observaţie şi ajungând până la exmatriculare, în funcţie de gravitatea faptei.
Nici cadrele didactice şi restul personalului didactic nu sunt scutite de prevederile acestui nou regulament, personalului din învăţământul preuniversitar fiindu-i interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii. Interzisă este şi desfăşurarea unor acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia. În plus, personalul din învăţământul preuniversitar are obligaţia să sesizeze, după caz, instituţiile publice de asistenţă socială sau educaţională specializată, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului, inclusiv în legătură cu aspecte care îi afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică.
O altă noutate a acestui regulament este aceea că elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele, tutorele sau susţinătorul legal poate solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Tot potrivit regulamentului, conducerea şi personalul din unitatea de învăţământ nu pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare ale elevilor.