Actualitate

Opriţi prigoana controalelor ANAF împotriva oamenilor de afaceri!

DECLARAŢIE POLITICĂ
Opriţi prigoana controalelor ANAF împotriva oamenilor de afaceri!
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
liliana ciobanuAvertizam în declaraţia politică de săptămâna trecută asupra unui fenomen extrem de periculos manifestat în ultima perioadă, respectiv batjocorirea oamenilor de afaceri autohtoni de către organismele de control fiscal. Iată că evenimentele de zilele trecute nu numai că mi-au dat dreptate, ci au dezvăluit noi dimensiuni, aproape incredibile, referitoare la prigoana declanşată de ANAF împotriva întreprinzătorilor români. Subliniez că este vorba despre români, deoarece în niciunul din cazurile flagrante prezentate în ultimele zile în presă nu au apărut situaţii de firme închise definitiv sau temporar, sau amendate drastic, cu sume fabuloase, care să aparţină companiilor multinaţionale sau firmelor cu capital majoritar străin.
Calvarul oamenilor de afaceri români pare a fi interminabil. Din 2008 a venit criza, apoi au apărut executorii bancari, iar acum acţiunile în forţă ale ANAF, toate acestea fiind parcă acţiuni concertate pentru a descuraja orice iniţiativă privată din România! Oamenii sunt din ce in ce mai presaţi de evenimentele din ultimele zile, astfel încât nu e de mirare că mulţi dintre ei îşi doresc realmente moartea, iar unii dintre ei chiar recurg la suicid, precum recenta sinucidere a femeii de afaceri din Buzău… Vedeam zilele trecute o declaraţie cel puţin neinspirată a şefului ANAF, care spunea ca ne plângem că nu sunt bani în spitale şi investiţii în şcoli, dar în acelaşi timp oamenii nu sunt de acord cu desanturile instituţiei! Acest domn ar trebui întrebat ce a făcut în ultimii ani cu adevăraţii mari evazionişti ai ţării, cum de s-a ajuns la sumele incredibile pe care le vedem cu toţii vehiculate în presă de la firmele care erau în plin proces de dezvoltare, în vremurile în care marea majoritate a firmelor din ţară erau în plină criză, cu şanse minime de ieşire din impas.
Să mă ierte Dumnezeu, că suntem în preajma Săptămânii Patimilor din marele Post al Paștelui, dar asemenea aberații depășesc orice închipuire. Este ridicol să spui că sume de genul 14 bani sau câțiva lei constituie mari cazuri dovedite de evaziune fiscală! Totuși, este extrem de grav că asemenea firme au fost închise pur și simplu, pentru o datorie de cinci lei. Oare este mai bine să închizi o unitate comercială, în loc să iei alte măsuri, eventual şi preventive, dar să lași firma în pace, pentru că ea era oricum plătitoare de taxe și impozite la buget?! Și, în plus, de acolo se hrăneau câteva guri ale familiilor angajaților, care-și puteau trimite copiii la școală cu un sandvich pus pachețel în fiecare zi…De aici probabil rezultă marile fraude și găurile imense din bugetul de stat? Să fim serioși! Nu se îmbogășește statul închizând câteva societăți comerciale cu doi-trei angajaţi și cu un rulaj la limita supraviețuirii… Poate ar trebui întrebată conducerea ANAF câţi din cei din sistem care au greşit, prin deciziile luate împotriva oamenilor de afaceri, au plătit vreodată pentru faptele lor? Evident că nu vom avea un răspuns…
Consider, de asemenea, că este complet deplasat să îți închipui că un agent economic care a fost depistat cu o diferență de 10 lei între bonuri și banii din casă a făcut-o intenționat, în scopul de a lăsa bugetul de stat fără contribuția datorată acelor 10 lei, în condițiile în care același agent economic plătește regulat contribuții mult mai mari la buget. O astfel de luptă deplasată „împotriva evaziunii fiscale” nu are niciun efect benefic, ci din contră. Dacă judecăm după regula impunerii oarbe, fără a analiza în niciun fel posibilele erori materiale sau umane care au dus la acele diferențe de câțiva bani, atunci poate ar trebui închise toate firmele din România, deoarece nu cred că există nici măcar una în deplină legalitate…
Din nefericire, prigoana inspectorilor de control este focusată tocmai pe acei producători care acum, în preajma Paștelui, pot obține cel mai mare profit din întreg anul. Spre exemplu sunt controlați toți pescarii de Buna Vestire, când se știe că tot românul mănâncă pește în dezlegarea ortodoxă, iar în aceste zile, înainte de marea sărbătoare, sunt luați la puricat comercianții de miei, cozonaci, prăjituri și pască, precum și unitățile hoteliere și restaurantele cu vad turistic. În aceste condiții, nu este de mirare că hotelierii de pe Litoralul românesc au amenințat chiar cu boicotarea debutului sezonului estival programat pentru week-end-ul de 1 mai, tot pe motivul controalelor haotice și a sancțiunilor drastice și neconforme cu realitatea luate de controlorii fiscali…O asemenea decizie ar arunca într-un haos generalizat turismul românesc, care oricum nu stă pe roze, și, implicit, ar avea efecte dezastruoase asupra economiei naționale!
Cred că era mult mai interesant dacă șeful ANAF, acelaşi domn Diaconu, ar fi elaborat și prezentat opiniei publice raportul promis în urmă cu doua săptămâni despre recuperarea/valorificarea bunurilor confiscate cu sentințe definitive, precum și să explice de ce ANAF valorifică doar 10% din aceste bunuri. „ Bătălia împotriva evaziunii fiscale” nu trebuie măsurată în închideri de buticuri și alte mici chioșcuri din colțul străzii, pentru câțiva leuți, ci în depistarea marilor evazioniști, acei afaceriști veroși care prejudiciază statul de 25 de ani și au prosperat nejustificat de pe urma acestor activități oneroase.
Deputat independent de Giurgiu, 31 martie 2015
LILIANA CIOBANU
Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!