A devenit o practică la Consiliul judeţean ca multe proiecte importante şi cu impact, să fie introduse suplimentar pe ordinea de zi, cu toate că este ştiut faptul că ordinea de zi iniţială este afişată de obicei şi pe site-ul Consiliului Judeţean Giurgiu. Nu ştim dacă totul este premeditat sau nu, ori este o simplă coincidenţă!
Şedinţa de luni, 20 martie 2017, se anunţa a fi una aparent normală, cu discutarea unor teme de interes pentru giurgiuveni. Surpriza a venit odată cu suplimentarea propusă la ordinea de zi cu alte proiecte de hotărâre. Unul dintre acestea viza aprobarea organigramei şi a ştatului de funcţii ale aparatului de specialitate al Consiliului judeţean Giurgiu. Mai exact, s-a dorit comasarea unor direcţii, importante am spune noi pentru bunul mers al instituţiei, direcţii care au funcţionat destul de bine, ani buni, chiar şi în ultimul an, dar care, poate, nu erau atât de…receptive, cum s-ar fi dorit! De altfel şi votul dat de fostul preşedinte al CJG, Vasile Mustăţea, actualmente consilier judeţean ALDE, care a ales să se abţină alături de Georgeta Mihuţ (PNL), aceasta din urmă fiind de altfel şi singurul consilier care a încercat să afle motivarea şi, totodată, să obţină explicaţii faţă de oportunitatea unui asemenea demers; dar şi de ceilalţi consilieri liberali care, de asemenea, s-au abţinut.
„În urma noii organigrame, absolut nimeni nu este dat afară din consiliu doar se face o reorganizare la nivelul, la structura aparatului, deci nu dăm pe nimeni, absolut nimeni afară!” a opinat preşedintele CJG, înainte de a se prezenta aleşilor noile modificări aduse de către actuala conducere a Consiliului judeţean, care ar respecta cerinţa cu privire la numărul de posturi de conducere, respectiv de 12 la sută aplicat la numărul total de posturi din cadrul aparatului de specialitate şi astfel s-ar încadra în numărul maxim de posturi pentru unitatea administrativ teritorială Giurgiu comunicată de către Instituţia prefectului judeţului, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2010, cu modificările şi completările ulterioare, un act normativ blamat de foarte multe ori de către social-democraţi, dar de care se folosesc acum pentru onorarea unor promisiuni din campaniile electorale.
Consilier de trei mandate, Georgeta Mihuţ a întrebat ce se întâmplă cu persoanele care sunt eliberate din funcţiile de conducere. Răspunsul primit că vor rămâne pe o funcţie de execuţie ( în subordinea cui?) nu a mulţumit şi, de aici…
Georgeta Mihuţ a mai subliniat că, printre cei nominalizaţi a fi eliberaţi din funcţia de conducere se află şi profesionişti, oameni cu care a avut şansa de a lucra sub conducerea a trei preşedinţi şi care au avut rezultate notabile. Mai mult, Georgeta Mihuţ crede că transformarea Direcţiei de achiziţii publice în compartiment în subordinea Direcţiei Juridice nu este cea mai bună variantă şi a adus şi motivaţia: Serviciul juridic este depăşit de probleme şi aproape la fiecare şedinţă trebuie să angajăm asistenţă juridică…
Totodată, doamna Mihuţ a atras atenţia că există decizii de speţă în care dacă nu se face dovada, cu certitudine, a justificării acestor modificări, orice act de eliberare din funcţie poate fi contestat.
Dacă activitatea CJG va fi una mai bună odată cu aprobarea noilor modificări doar timpul va demonstra. Certitudine este, la acest moment, doar faptul că au fost puşi pe liber oameni care au demonstrat că sunt buni profesionişti, că stăpânesc domeniile pe care le-au coordonat. Şi există şi argumente: dacă judeţul s-a aflat pe locul 5 la absorbţia fondurilor europene, în exerciţiul 2007-2013, reuşitele se datorează echipei de la Direcţia de profil a CJ, coordonată de doi dintre cei puşi pe liber: Nicu Mardale şi Miruna Eftimiu. Şi acesta este doar un singur exemplu. Şi-au mai pierdut funcţiile de conducere Lidia Pană (Direcţia achiziţii care a fost transformată în Compartiment în subordinea Direcţiei juridice), Monica Peicea (investiţii), Traian Paraschivescu, Cristian Ţone.
Mariana Mitroi