Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), în România, 15% dintre tineri sunt ”prea” educaţi comparativ cu cererea pieţei, iar această rată este mai mare decât în Germania sau Marea Britanie. Asta apropo de învăţământul nostru care produce pe bandă rulantă… analfabeţi.
Pe de altă parte, este de menţionat că discrepanţa dintre abilităţile celor care îşi caută un loc de muncă şi exigenţele angajatorilor români s-a redus. Astfel, într-un studiu al OMM din anul curent se precizează că această discrepanţă a scăzut cu 3,5 puncte procentuale, respectiv de la 12% la 8,5%.
Totodată, rata şomajului în rândul tinerilor români cu educaţie terţiară (facultăţi, şcoli tehnice) este încă foarte mare. Anul trecut, această rată ajunsese la 29,3%, în creştere faţă de 2011 şi aproape triplă (!!) faţă de 2010.
Una peste alta, în rândul tinerilor cu o pregătire deosebită s-a instalat deja un sentiment descurajator, pesimist, ce a condus la blazare. Implicit, din ce în ce mai mulţi tineri renunţă să mai caute un loc de muncă pe măsura pregătirii lor şi se mulţumesc cu un job sub nivelul lor de calificare.