De la începutul acestui an, la Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu au fost raportate un număr de patru dispariții de copii. Per total, anul trecut au fost înregistrate mai puține dispariții de minori raportate, comparativ cu anul 2012.
Astfel, într-o analiză a IPJ Giurgiu, s-a constatat că la nivelul județului, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 4 dispariţii de minori, în toate cazurile aceştia fiind depistaţi.
În cursul anului 2013 au fost înregistrate 51 de cazuri de minori dispăruţi, în scădere faţă de anul 2012, când au fost 75 de astfel de cazuri de dispariţii. Toţi minorii au fost depistaţi, niciunul nefiind victimă a infracţiunilor.
Analizând cazurile de dispariţii pe categorii de vârstă se constată că cel mai mare număr de dispariţii se înregistrează la minori cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani (33 de sesizări), urmată de 17 cazuri de minori cu vârsta între 10 şi 14 ani şi numai un caz de dispariţie a unui minor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani.
Totodată s-a constatat că un procent mai mare de dispariţii de minori s-a înregistrat în rândul fetelor.
Principalele motive pentru care copii fug de acasă sau din centrele de ocrotire s-a constatat că sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau de o anumită greşeală comisă, dorinţa de a câştiga uşor bani (în cazul cerşetoriei), situaţia materială precară şi conflictele din unele familii, influenţa anturajului, lăsarea copiilor în grija rudelor de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate, etc.
Activităţile poliţiştilor pe linia persoanelor dispărute au constat în acţiuni de căutare, patrulări în zona gărilor, autogărilor, centrelor comerciale, pieţelor, târgurilor, bâlciurilor, etc.
Problematica dispariţiilor de persoane, în general şi a dispariţiilor de minori, în special, reprezintă un domeniu aparte şi necesită o abordare atentă şi profesionistă, implicând totodată, canalizarea unor activităţi preventive specifice, cu toate că dispariţiile de minori au, de regulă, un parcurs evolutiv paralel cu sfera infracţionalului, însă impactul social produs de aceste evenimente este dublat de situaţia de risc la care se expune minorul dispărut şi starea de panică produsă în familie şi comunitate.
”Pentru a limita numărul cazurilor de dispariţii, poliţiştii Biroului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii Giurgiu, cu sprijinul poliţiştilor de ordine publică şi proximitate, în baza programelor de prevenire derulate în anul şcolar 2013 (prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, pregătire antiinfracţională a elevilor), au desfăşurat în mod constant activităţi de prevenire, informare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la pericolele asociate plecării voluntare de la domiciliu a minorilor, activităţi care au condus la diminuarea factorilor de risc infracţional şi victimal în rândul minorilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Giurgiu.
O.C.
știre anterioară
știre următoare