Actualitate

Pe 14 şi 15 mai, cunoscutul teatru Satiricus din Chişinău joacă la Giurgiu!

Luna trecută, la invitaţia Teatrului Satiricus,  Teatrul Tudor Vianu juca cu un succes remarcabil pe scena din Chişinău, două producţii importante ale tinerei trupe giurgiuvene: Parada de Alexandr Galin şi Zeul Măcelului de Yasmina Reza.  La rândul lui, iată că Teatrul Satiricus  întoarce vizita,  invitat de directorul teatrului Vianu,  Cosmin Creţu,  cu două comedii spumoase, luni 14 mai ora 19.00 cu Doctor de femei de Georges Feydeau şi marţi 15 mai ora 19.00 cu  Nunta, după Anton Pavlovici Cehov, ambele în regia lui Alexandru Grecu, directorul teatrului moldovean.
“Doctor de femei” de Georges Feydeau e o comedie intrigantă despre infidelitatea conjugală, un subiect captivant, dintotdeauna actual în societate, care le dă mult de gândit bărbaților afemeiați. Doctorul Moulineaux, personajul principal al spectacolului, devine infidel soției sale la doar jumătate de an de căsnicie. După ce soția lui află despre „aventurile” sale cu alte femei, Moulineaux încearcă să-și „găsească dreptatea” punându-l în joc pe amicul său, Bassinet, un tip ciudat care, prin vorbe goale și fapte deocheate, încurcă și mai tare iţele, iar situația devine tot mai tensionată. Cei doi ajung la o înțelegere, în urma căreia ambii „au de câștigat”, iar momentele devin tot mai haioase, dar și tensionate. Moulineax, pentru a-și stăpâni poftele, se „transformă” din doctor într-un croitor în atelierul său, unde continuă să-și primească iubitele.
 
Piesa într-un act „Nunta” este o lucrare clasică, …, o adevărată capodoperă dramaturgică cehoviană. Genul spectacolului omonim montat pe scena de la ”Satiricus” este unul aparte, nici muzical, dar nici spectacol de dramă – o combinație armonioasă a artei actoricești, muzicii, coregrafiei și gesticii. Acțiunea spectacolului se desfășoară în timpul unei nunți, aici regăsindu-se toate personajele acesteia – o mireasa fericită, un mire cu caracter, niște părinți îngrijorați și tot felul de oaspeți, printre care și un coșcogea general (de fapt, un modest căpitan de rangul doi, mai mic în grad decât un colonel). Drama îi are în centru pe Dașenka și pe Epaminond Maximovici Aplombov, mirii unei nunți care se transformă treptat într-un spațiu de conflicte, mai mult sau mai puțin declarate, între ceilalți participanți la „fericitul” eveniment. Părinții miresei, Nastasia Timofeevna și Evdokim Zaharovici Jigalov, se pârăsc reciproc în fața propriei fiice, iar mirele devine furios atunci când pretențiile lui și promisiunile socrilor rămân neonorate. Spectacolul culminează cu replica „generalului” Revunov-Karaulov: „Ce porcărie! Ce josnicie! Unde-i ușa? Pe unde se poate ieși afară?” și, nu mai puțin semnificativa replică a „nuntașei” Zmeiukina: „Nu-mi ajunge aer! Vreau atmosferă!”…..
 
Stând de vorbă cu Alexandru Grecu, acesta ne spune că vine cu plăcere deosebită la Giurgiu, mai ales după spectacolele teatrului Tudor Vianu la Chişinău, pentru că ştie – ca unul care a înfiinţat acum douăzeci de ani un teatru cu o echipă de actori de 17-18 ani – ce lucru extraordinar este să lucrezi cu tineri dedicaţi artei scenei, talentaţi şi dornici de performanţă; dar şi pentru că teatrul din Giurgiu, cu ani în urmă, a fost primul teatru din România care i-a întins mâna când nu aveau un  spaţiu al lor unde să joace. «Abia aştept să cunosc publicul din Giurgiu.  Consider venirea noastră aici ca un prim pas într-o colaborare de cursă lungă cu echipa lui Cosmin, cu care intenţionăm să construim în viitorul apropiat un proiect deosebit, o coproducţie pe care să o prezentăm pe scenele noastre şi în festivaluri internaţionale importante. Totul se poate construi pe muncă multă, cu răbdare dar şi  cu încredere în energia şi talentul pe care tinerii noştri actori sunt dispuşi să le investească în proiecte ambiţioase pe care managementul teatrului le va iniţia pentru ei şi pentru publicul minunat care îi va susţine, fără nicio îndoială
«Din punctul meu de vedere, spune Cosmin Creţu, manager al teatrului din Giurgiu, parafrazându-l pe Humphrey Bogart, această vizită reprezintă începutul unei frumoase prietenii».
Călin Şabac
Giurgiu, 14.05.2018
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!