Majorarea, pe șest, a salariilor funcționarilor publici și a personalului contractual din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor, ANAF, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, de către Guvern, apărută în Ordonanța privind rectificarea bugetară, publicată, joi, în Monitorul Ofial deși, inițial, nu apărea în Proiectul Finanțelor, a creat nemulțumiri în lanț, soldate cu proteste în rândul funcționarilor publici de la nivel județean.
Astfel, marți, 3 noiembrie a.c., funcționarii publici de la mai multe ANAF din țară, precum și Giurgiu au protestat pentru inechitățile salariale produse de actualul guvern între aceleași categorii de bugetari, lucru ce nu ar fi trebuit să se întâmple, chiar dacă unii lucrează în cadrul ministerului și alții în teritoriu, de fapt, chiar acolo, unde, este concentrat cel mai mare volum de lucru, dar și de încasări la bugetul statului.
Pe fondul acestor nemulțumiri, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Giurgiu s-au alăturat celor de la ANAF, conform declarațiilor domnului Florian Dinu, funcționarii din administrația publică fiind printre cei mai loviți de actele normative privind salarizarea acestei categorii de bugetari.
Mai mult, Florian Dinu anunță că și alte administrații locale și județene din țară au luat atitudine și au convenit, de comun acord, ca în intervalul orar 12 – 16 , să protesteze pașnic asupra acestor inechități salariale.
De asemenea, vorbitorul, jurist de profesie, subliniază faptul că Legea trebuie să fie echitabilă și unitară pentru toate categoriile de funcționari publici, care au aceeași pregătire și ocupă aceleași funcții.
Potrivit acestuia, actuala Lege a salarizării încalcă flagrant drepturile funcționarilor publici, fapt ce ar trebui să determine modificări așezate pe baze reale.
Referitor la acea Ordonanță 27, care prevede că bugetarii din administrațiile publice pot beneficia de majorări salariale de până la 12 %, aceasta a fost, de asemenea, aplicată inechitabil. Astfel, s-au acordat majorări și de 12 %, dar și de 2 sau de 5%, aspect care, iarși, a iscat nemulțumiri.
Legat de acest aspect, s-a reținut faptul că, spre deosebire de alte județe, care au aplicat încă din luna iunie aceste prevederi, la Giurgiu, acest lucru s-a produs abia în septembrie, după multe intervenții ale domnului Dinu la factorii decizionali.
Prin atitudinea de astăzi, de alăturare la protestul celor de la ANAF, care au deja salarii mai mari cu 62 % față de cele din Consiliul județean, se dorește tragerea unui semnal de alarmă extrem de serios cu privire la acest aspect.
Deoarece, la CJG, există salarii și de 10 milioane lei vechi, brut, Florian Dinu a precizat că, în urmă cu două săptămâni a înaintat președintelui Consiliului județean o adresă, prin care s-a solicitat expertizarea tuturor locurilor de muncă, în ideea de a se mai prinde un spor conferit de lege.
Cu acest răspuns, Florian Dinu va continua demersurile sale și se va adresa Direcției de Sănătate Publică, astfel încât, personalul care lucrează cu factori bacteriogeni să fie compensat pentru acest risc.
Nina Mițoi