Actualitate

PESTE 160.000 DE ROMÂNI SALVAŢI DE O LEGE INIŢIATĂ DE PNL!

mihutFiindcă n-a agreat niciodată pomenile electorale şi nici ajutoarele oferite cu ocazia  marilor sărbători, Partidul Naţional Liberal a venit, în sprijinul românilor, prin majorarea alocaţiilor pentru copii şi, cel mai important, prin iniţierea Legii dării în plată, care salvează de la datoriile la bănci peste 160.000 de români.

Avocat de profesie, liberalul Georgeta Mihuţ a precizat, recent, ce facilităţi promovează această lege, dar  şi cum poate fi ea aplicată în cazul persoanelor cu credite ipotecare la bănci, credite pe care nu le mai poate achita.

Iniţiată, aşadar, de deputatul liberal Daniel Zamfir, Legea  dării în plată reglementează condiţiile juridice de care toţi cei care se confruntă cu dificultăţi în achitarea creditului ipotecar să poată renunţa la locuinţa cumpărată şi să i se şteargă restul datoriilor.

De menţionat este faptul că, deşi băncile au recurs în unele cazuri la executarea silită, multe familii plătesc, în continuare, ratele la bănci, în condiţiile în care au predat, deja, locuinţa.

Astfel, necesitatea apariţiei legii a fost luată în considerare de Partidul Naţional Liberal, pe fondul de criză economică, care a depreciat salariile românilor în raport cu cuantumul datoriilor asumate.

Venind, aşadar, ca o salvare naţională la problemele atâtor oameni, ajunşi în pragul disperării, mulţi dintre aceştia luându-şi chiar viaţa, iar alte familii au recurs la divorţ ori s-au ales cu boli grave, Legea dării în plată se adresează strict persoanelor fizice şi nu societăţilor  care fac comerţ imobiliar.

Vizând atât persoanele executate deja, cărora li se vor şterge restul datoriilor, Legea dării în plată poate fi accesată şi de către acele persoane care, din diferite motive, nu-şi mai pot onora împrumuturile ipotecare contractate de la bănci.

Pentru aplicarea legii şi pentru a beneficia de cadrul său, cei interesaţi trebuie să facă doar trei paşi, pentru a-şi rezolva problema creditului ipotecar.

Mai întâi, trebuie să trimită băncii o notificare, prin care să înştiinţeze că, în termen de 30 de zile, va uza de prevederile Legii dării în plată. În acest interval de timp pot apărea două situaţii diferite. Prima, banca să accepte să preia casa şi să şteargă datoria şi atunci, împreună cu debitorul merg la un notariat pentru încheierea unui contract când debitorul predă, iar creditorul primeşte casa, iar a doua situaţie este că, pe parcursul acestor 30 de zile pot interveni negocieri asupra creditului, care poate fi micşorat astfel încât debitorul să-ţi permită onorarea ratelor.

Dacă niciuna dintre aceste situaţii nu se întâmplă, predarea casei sau renegocierea creditului, debitorul se poate adresa instanţei de judecată, care va decide soluţia, dar nu alta decât în favoarea acestuia, dacă nivelul creditului se încadrează în valoarea de 150 sau 200 de mii euro.

Aşadar, acţionând altfel, mult mai aplicat, în interesul românilor, Partidul Naţional Liberal a reuşit să salveze sute de mii de oameni disperaţi, să nu-şi piardă casele.

Nina Miţoi

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!