Economic La zi Social

Planuri pentru următorii 6 ani. Strategia de dezvoltare a judeţului Giurgiu, în dezbatere publică

_DSC00483 mari direcţii de dezvoltare şi o a patra- esenţială, respectiv cooperarea cu bulgarii. Strategia de dezvoltare a judeţului Giurgiu în perioada 2014-2020, un document cu peste 200 de pagini, date statistice şi planuri ambiţioase, a fost prezentată, marţi, 25 februarie, la Ateneul „Nicolae Bălănescu”.
Vorbim despre un eveniment în premieră pentru Giurgiu, iar prezenţi au fost reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Giurgiu, cei ai Prefecturii Ruse, au venit şi mulţi primari, oameni de afaceri, reprezentanţi ai băncilor comerciale şi alţi specialişti în economie. În plus, invitat special a fost directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, Liviu Muşat.
Dezvoltare împreună cu bulgarii
Preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea, a explicat că documentul a fost întocmit şi în baza consultării cu primarii giurgiuveni, iar referitor la direcţiile de dezvoltare, subliniind caracterul preponderent agrar al judeţului nostru, Mustăţea a spus că proiectele viitoare se vor axa pe domeniile : infrastructură rutieră, reţelele de apă-canal, aducţiunea de gaze naturale. La fel de importante pentru dezvoltarea judeţului sunt proiectele comune româno-bulgare. Amintind despre succesul din timpul exerciţiului bugetar anterior, şeful de la judeţ şi-a exprimat încrederea că, şi în perioada 2014-2020, cooperarea cu autorităţile din Ruse va fi la fel de fructuoasă.
Prefectul de Ruse, Ventislav Kalcev, a întărit declaraţiile lui Mustăţea, spunând, la rândul său, că speranţele sunt mari. „Giurgiu şi Ruse, prin Euroregiunea Danubius, prin GLAC şi proiectele comune, au dat un exemplu de colaborare unică la nivelul celor 2 ţări. Am demonstrat că Dunărea ne apropie şi nu că este o barieră, iar ceea ce am reuşit împreună este unic pe toată graniţa româno-bulgară. Acest lucru este un semn sigur că, şi în următoarea perioadă, vom avea aceleaşi succese, sigur, cu multă muncă”, a subliniat Kalcev.
Puncte tari, puncte slabe
Dezbaterea privind strategia de dezvoltare a judeţului Giurgiu pentru viitorii 6 ani a însemnat, desigur, şi o prezentare, pe scurt, a unui document cu sute de pagini şi tot atâtea idei de ridicare a nivelului de trai. Au fost repuse pe tapet punctele tari ale judeţului, dar şi cele slabe, în principalele domenii de activitate.
Ulterior, atât primari, cât şi cei din mediul privat, dar şi reprezentanţi ai băncilor, au luat cuvântul, venind cu sugestii de îmbunătăţire a strategiei de dezvoltare. De exemplu, primarul de Giurgiu, Nicolae Barbu, anunţând că strategia municipiului nu este încă gata(pe motiv că nu sunt cunoscute încă direcţiile de finanţare de la Uniunea Europeană, pentru a putea prinde în strategie proiecte aferente), a marşat pe ideea unui nou pod peste Dunăre şi a integrării judeţului nostru în zona metropolitană, cu dezvoltarea unor trasee Ruse-Giurgiu-aeroporturile din Capitală._DSC0040
Apoi, alţi primari, precum cel din Adunaţii Copăceni sau cel din Gostinu, au accentuat faptul că, pentru ei, cea mai viabilă formulă privind dezvoltarea o reprezintă accesarea fondurilor europene. Afaceriştii au subliniat importanţa creării parteneriatelor publice-private, iar cei de la bănci au solicitat mai multă implicare a domeniului privat în elaborarea unor asemenea studii.
Şeful CJ a spus că tocmai de aceea a fost făcută dezbaterea publică privind strategia de dezvoltare, pentru a fi primite şi integrate în document şi alte idei bune.
Organizatorii au fost felicitaţi pentru acţiune de către conducerea ADR Sud Muntenia, reprezentată chiar de directorul Liviu Muşat. „Vă felicit pentru că v-aţi dat tot interesul, pentru că v-aţi strâns să dezbateţi ce trebuie făcut pentru a o duce mai bine. Strategia de dezvoltare, în opinia mea, înseamnă transcrierea unor nevoi pe care le identificăm împreună şi, pe baza lor, să fie căutate, ulterior, a căile de dezvoltare. Când unei strategii îi adăugăm şi sursele de finanţare, vorbim deja despre un program operaţional”, a spus Muşat.
Strategia de dezvoltare a judeţului Giurgiu în perioada 2014-2020 rămâne deschisă dezbaterilor şi poate fi consultată şi pe site-ul Consiliului Judeţean, AICI http://www.cjgiurgiu.ro/portal/giurgiu/cj/stiri.nsf/0/453FE15B769F637DC2257C7F004A5BD4/$FILE/STRATEGIE%20JUDET%20GIURGIU%202014-%202020%20bun.pdf
Cătălina Sfetcu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!