Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că, până la sfârşitul acestui an, vor fi finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil.
Virgil Popescu a subliniat necesitatea oferirii de sprijin financiar, de la bugetul de stat, persoanelor care au nevoie, inclusiv celor care se încălzesc cu energie electrică, cu lemne sau cu gaz.
”Este clar că trebuie să definim consumatorul vulnerabil, este clar că acest consumator vulnerabil în România trebuie ajutat. Peste tot în Europa se întâmplă acest lucru. Asta ce înseamnă pentru România, unde veniturile sunt mai mici? Înseamnă că se ridică pragul de venituri şi mai mulţi români vor beneficia de ajutor. Cei care vor fi definiți drept consumatori vulnerabili vor primi inclusiv ajutor pentru energia electrică, pentru încălzirea cu lemne de foc, pentru încălzirea cu centrale de gaz”.
Ministrul a mai precizat că există o bază legislativă în acest sens, o lege votată în 2016, dar care nu s-a aplicat şi de acolo se poate pleca pentru realizarea unor modele de calcul a veniturilor. In plus, definirea consumatorului vulnerabil va fi realizată de un comitet format din reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Economiei şi Dezvoltării.
De altfel, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), declara în toamna anului trecut că în România există cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze și că sprijinirea financiară corectă a acestora se poate face doar printr-o definire corectă a lor.