- 23 DE CONDUCĂTORII AUTO RĂMAȘI FĂRĂ PERMIS
- POLIȚIȘTII GIURGIUVENI CONTINUĂ SERIA ACȚIUNILOR MENITE SĂ COMBATĂ VITEZA EXCESIVĂ
Vineri, 1 iunie a.c., polițiștii giurgiuveni au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și pentru siguranța traficului rutier. Astfel, pe Drumul Național 5, un număr de 73 de șoferi au fost înregistrați circulând cu viteze peste limita legală.
Dintre aceștia 23 de conducători auto au rămas fără permis de conducere, întrucât au depășit viteza legală cu peste 50 de Km/h pe sectorul de drum unde circulau.
Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 și 2.900 de lei).
Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Poliția giurgiuveană reamintește că, depășirea limitelor legale de viteză și viteza neadaptată la condițiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
RECOMANDĂRI PENTRU ȘOFERI
Dacă porniți la drum, țineți cont de recomandările poliției și respectați indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren.
Pentru a ajunge în siguranță la destinație, poliția vă recomandă:
- Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
- Circulați cu viteză adaptată condițiilor din trafic, în special când se circulă în coloană și țineți cont de politețea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranță, în mers, măriți distanță dintre vehicule.
- Conduceți prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre și evitați depășirile care, în condiții de vizibilitate redusă și carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
- Respectați regimul legal de viteză! Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
- Vă reamintim că, în țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge de peste 0,8 g/l este considerată infracțiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
- Pe autostrăzi, semnalizați din timp intenția de schimbare a benzii de circulație, nu folosiți banda de urgență și conduceți cu atenție sporită.
- Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
- Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția și să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.