Actualitate

Poliţia Locală are nevoie de angajaţi, dar se împiedică de Guvern

Funcţiile publice ocupate la Poliţie Locală sunt prea puţine faţă de volumul de muncă pe care angajaţii acestei instituţii trebuie să îl acopere. Această situaţie are efecte şi în ceea ce priveşte segmentul de ordine şi siguranţă publică. Poliţia locală nu poate să facă angajări din cauza legislaţiei promovate nu cu mult timp în urmă de Guvern, legislaţie care încalcă autonomia locală. Concret, autorităţile locale depind de tot felul de aprobări şi avize guvernamentale pentru a face angajări, chiar dacă salariile pot fi acoperite cu surse proprii. „Aceste prevederi legislative ar trebui puse din nou în discuţie, pentru că nu putem ocupa funcţiile publice decât după proceduri extrem de greoaie, chiar dacă asigurăm salarizarea din surse proprii. La Poliţia Locală există un deficit de 30 de angajaţi pe segmentul de pază şi ordine şi va trebui să înfiinţăm un compartiment cu posturi contractuale. În condiţiile prevăzute de normele actuale nu putem scoate la concurs decât un post pentru 15% din numărul existent, iar pentru celelalte trebuie să trecem prin multe etape. De cele mai multe ori nu pot fi parcurse sau durează luni şi luni de zile. În primul rând documentaţia trebuie să ajungă la Prefectură, apoi la MAI şi ulterior la Guvern. În multe cazuri ea ne este returnată de la Prefectură şi lucrurile se blochează”, arăta Petre Roşu, secretarul municipiului Giurgiu.

Administraţia municipală este nevoită, aşadar, să găsească singură o soluţie pentru a sprijini activitatea Poliţiei Locale. Asigurarea pazei şi ordinii publice necesită personal în plus, pentru că lipsa unui număr suficient de angajaţi favorizează actele antisociale. Chiar în noaptea de 11/12 iulie a avut loc un nou act de vandalism. Pe strada Mircea cel Bătrân cinci stâlpi ornamentali de iluminat au rămas fără o bună parte din ornamentele metalice, iar la unul s-a produs şi un incendiu.

Potrivit unor acte normative adoptate recent, angajările în administraţia publică locală se pot face doar cu aviz de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu aprobare de la Guvern, după ce propunerile trec întâi pe la prefecturi. Cu alte cuvinte, deşi autonomia locală este prevăzută de lege, s-a ajuns până acolo încât primăriile şi consiliile judeţene nu pot face angajări – chiar dacă au locuri de muncă vacante – decât dacă aprobă Guvernul.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!