El spune că a rămas singurul din oraş care mai practică o asemenea meserie, şi că doar pe la ţară ar mai fi câţiva. Potcovarul Ilie Dinu locuieşte pe strada Rozelor, la numărul 26, şi îşi aşteaptă clienţii în fiecare zi, de luni până sâmbătă.Ilie Dinu are 59 de ani şi practică meseria de potcovar de când avea 9 ani. Așadar, de o jumătate de veac. A învăţat tot ceea ce ştie de la tatăl său, care îl îndemna să nu renunţe la potcovit pentru că, cel puţin odinioară, era vorba despre o îndeletnicire care aducea bani. Între timp, vremurile au gonit de pe străzile oraşului caii şi căruţele. Dacă înainte, la atelierul său veneau zilnic zeci de oameni care vroiau să îşi potcovească armăsarii, acum abia dacă îi mai trec pragul două-trei persoane pe săptămână. „Fac această meserie de 50 de ani şi m-a învăţat tata. Mi-a zis să pun mâna să învăţ meserie, că asta e bănoasă. Pe vremuri era bine, acum nu prea mai este, dacă mai vine câte un client de joi în Paşti. Iar în oraş, ce-au mai rămas, zece căruţe… Pe vremuri, veneau oamenii din toate comunele din apropiere, erau 15-20 de căruţe, veneau şi cu boii”.
Ilie Dinu nu a lăsat însă vremurile să-i închidă atelierul şi a continuat să lucreze de luni până sâmbătă, între orele 08.30 şi 11.30.
Pentru o singură potcoavă, Ilie munceşte din greu circa 15 minute. S-a obişnuit cu acest tip de activitate, cu barosul, cu fierul încins şi cu scânteile care îi sar pe mâini ori de câte ori bate fierul cât e cald.
„Dacă ar fi să mai fiu tânăr, n-aş alege altă meserie, decât pe asta. Acum, mai lucrez cam trei ore dimineaţa şi o oră seara. Cum se face o potcoavă? Se ia fierul, se bagă la foc, se trage, se aranjează. Pe urmă, după ce s-a potrivit, se trage capac, se găureşte, se ia la mână din nou. Apoi, la potcovit, tai unghia calului, cureţi. Am potcovit sute, mii de cai, nu am întâmpinat probleme niciodată. Am fost un om curajos, dar şi Dumnezeu m-a apărat de ei. Voi face meseria asta câte zile oi avea”, ne-a mai spus Dinu.
De zeci de ani, singurul lui ajutor este soţia sa, Doina, care nu se dă înapoi de la a lovi cu barosul fierul încins.
Ilie Dinu nu doar face potcoavele, ci merge acasă la client şi potcoveşte caii. Acest lucru îi costă pe giurgiuveni 60 de lei. Ilie Dinu are un băiat şi o fată. Băiatul ştie să lucreze, ne-a spus potcovarul, dar nu a vrut să ducă mai departe meseria aceasta. De altfel, Dinu spune că i-ar fi plăcut să aibă pe cine învăţa meşteşugul, însă tinerilor nu le mai face cu ochiul demult munca de acest tip.
„N-am pe cine să învăţ, nu vine nimeni. Când m-oi duce eu, s-o mai muta vreunul la Giurgiu de pe la ţară. Tinerii nu mai vin, asta e o meserie mizerabilă, lucrezi murdar, năduşit şi lor nu le mai place”, a încheiat trist Ilie Dinu.