Deși au trecut patru ani de când nu se mai află la conducerea Consiliului județean și mai bine de o jumătate de an de la demisia din ADI, pentru gestionarea deșeurilor, Dumitru Beianu este, în opinia unora „vinovat”, pentru faptul că Depozitul de la Frătești, nu este, încă, funcțional.
Preluat de la vechiul executiv județean, proiectul respectiv s-a aflat mereu într-o formă perfectibilă, lucru ce ar fi putut fi realizat și de către cei care i-au urmat în funcții domnului Beianu, însă nimeni nu a mai făcut nimic, tuturor convenindu-le să privească în trecut, fără să le pese de viitor.
Deși, reluarea acestui subiect, doar pentru că cineva nu renunță la discreditări fără acoperire, este o pierdere de timp, Dumitru Beianu face, totuși, precizările de rigoare, chiar pentru cei care insistă pe o idee, deja, depășită.
„A constatat domnul Barbu că proiectul privind gestionarea deşeurilor este în pericol şi, evident, eu sunt principalul vinovat pentru această situaţie. În primul rând, termenul 30 iunie , termen limită de implementare a proiectelor cu fonduri europene din sesiunea trecută, este acelaşi la nivel naţional, dacă acum a aflat dânsul şi a început să facă calcule privind finalizarea sau nefinalizarea acestuia este încă un exemplu despre cât de pregătit este în acest domeniu.
Am fost preşedintele acestei asociaţii, am muncit voluntar fără niciun fel de retribuţie, pentru că este cel mai complicat proiect de care am beneficiat şi pe care mi-aş dori mai mult decât orice să-l văd finalizat.
Subliniez încă odată, în forma aceasta perfectibilă am preluat proiectul de la dl. Victor Boiangiu. N-am avut posibilitatea să fac modificările şi îmbunătăţirile pe care ni le-am dorit cu toţii, dar acestea se puteau şi se mai pot face pe un alt proiect pe sesiunea următoare.
Se spune că din cauza mea se prelungeşte acum nepermis de mult şi se întârzie procedura privind stabilirea operatorilor care colectează deşeurile. Nimic mai fals! Ca preşedinte al asociaţiei am avut doar rolul de a prelua documentaţia de atribuire de la Consiliul judeţean şi de a o transfera în sistemul electronic de achiziţii publice. Ori, nici măcar domnul Barbu, nici altcineva nu poate contesta faptul că respectivul consultant a trimis documentaţia într-o formă finală, undeva în iunie la Consiliul judeţean , iar Consiliul judeţean, din motive care îmi scapă şi care m-au îngrijorat în acea perioadă mai mult decât orice altceva, a trimis acea documentaţie la jumătatea lunii octombrie 2015.
O întârziere pe care nu mi-am explicat-o nici atunci, nu mi-o explic nici acum, dar care cumva are un rol determinant în această întârziere.
Repet, Asociaţia nu a avut decât rolul de a prelua această documentaţie şi a doua zi de a o urca în SEAP, lucru pe care l-a făcut Asociaţia, în timp util . Mi-am dat demisia în perioada aceea pentru că mi-a fost foarte clar că nu se doreşte finalizarea proiectului, ci se dorea doar asocierea mea cu întârzierea şi, mai mult, se insita pe decredibilizarea mea, cu riscul de a se bloca un proiect . E trist, dar, din păcate, acesta este adevărul!
Sper că se va finalize acest proiect, până la 30 iunie! N-am văzut nici în presă şi niciun comunicat pe site-ul CJG despre stadiul acestei procedure de evaluare , dar mai spun un singur lucru: la rându-mi am susţinut şi eu că acel centru de management de la Frăteşti , la recepţia căruia am fost prezent în calitate de invitat, eu nu mai eram preşedinte , dar asta nu are de unde să ştie dl Barbu, el avea alte preocupări, putea fi deschis încă din vara lui 2012. Voci autorizate spun că el putea fi dat în administrarea societăţii EuroGroup, societate cu domeniu de activitate colectarea şi transportul deşeurilor. Sau dacă cine trebuia să hotărască nu şi-a putut asuma asemenea decizie, cea mai potrivită după părerea mea, asta e! S-ar fi salvat multe locuri de muncă şi am fi avut, deja, un sistem funcţional la momentul ăsta . Obligatoriu putea să fie deschis centrul după ce s-a finalizat procedura de atribuire a administrării în favoarea firmei ECOSUD. E drept că au fost doză procese în instanţă, Curios pentru mine cum le-a pierdut CJG, în favoarea firmei, dar, cu bune şi rele, cred că în 2013 s-a finalizat şi aceste procese şi s-a stabilit definitiv şi irevocabil firma câştigătoare, centrul trebuia deschis!
Nu are nicio legătură administrarea centrului cu această procedură de colectare, care este în întârziere şi care speră toată lumea să fie finalizată . Nu sunt condiţionate, în niciun fel, în cadrul proiectului, administrarea centrului de la Frăteşti cu finalizarea procedurilor de colectare.
E trist că, asemenea referiri face un om care pe mine nu m-a convins că se pricepe la proiecte finanţate din fonduri europene. Două sunt asociate domnului Barbu, iar ambele proiecte se dovedesc neinspirate şi puţin gândite, prost implementate şi din ce înţeleg cu urmări unele destul de serioase pentru toţi cei implicaţi”, a declarat recent Dumitru Beianu, copreşedinte PNL Giurgiu.
Mariana Mitroi