La zi

Premieră la Giurgiu în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă

Giurgiu dă din nou exemplu celorlalte judeţe în ceea ce priveşte managementul situaţiilor de urgenţă. Singurul Centru de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor din ţară este, în acest moment, în plină amenajare la Giurgiu. Consiliul Judeţean derulează un proiect european, în colaborare cu vecinii bulgari, având o valoare de peste 5 milioane şi jumătate de euro. 

Va găzdui zeci de specialişti în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, va fi dotat la cele mai înalte standarde şi, cel puţin deocamdată, este singurul din România. Vorbim despre Centrul Transfrontalier de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în regiunea Giurgiu-Ruse. Obiectivul este construit cu fonduri obţinute de Consiliul Judeţean prin proiectul EMES „Asigurarea unui management eficient al intervenţiilor în situaţii de urgenţă în regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse”. Proiectul, al cărui beneficiar este ISU Giurgiu, a fost depus pe programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria. În prezent, pe strada Dorobanţi din municipiu, acolo unde va fi amenajat Centrul, se lucrează la fundaţia imobilului.

„Este vorba despre un imobil care are în componenţă demisol, parter şi trei etaje, cu o suprafaţă construită de 420 de metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 2.117 metri”, ne-a declarat directorul executiv în cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, Nicu Mardale.

Valoarea totală a proiectului EMES este de 5,6 milioane de euro. Lucrările la Centrul Transfrontalier sunt realizate de firma CONSIG SA, valoarea contractului ridicându-se la circa 2 milioane de euro.

„Durata de realizare a obiectivului este de 16 luni, noi preconizăm să fie realizat mai repede, undeva în august-septembrie 2012 să încheiem realizarea construcţiei, urmând apoi să completăm cu dotările efective şi cu partea de IT, dar să aducem şi sistemul de comunicare şi informare pentru dispeceratul unic 112”, a mai spus Mardale.

Imagini în direct de la locul intervenţiei

Despre importanţa existenţei unui asemenea centru la Giurgiu ne-a vorbit şi iniţiatorul proiectului EMES, colonelul Ion Ştefănică, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Giurgiu.

„Acest Centru de Coordonare a Intervenţiei va fi dotat cu cele mai performante mijloace de comunicare şi transmisie a imaginilor în direct de la locul intervenţiei, lucru ce ne ajută să putem coopera atât cu toţi cei care răspund de domeniul situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean, cât şi european”, a spus colonelul Ştefănică.

El a precizat că după ce Centrul Transfrontalier va începe să funcţioneze, timpii de răspuns al echipelor de intervenţie vor fi scurtaţi.

„Cu cât timpul creşte, pagubele cresc, dar realizând acest Centru Transfontalier noi putem să asigurăm, în orice situaţie, indiferent de tipul de risc manifestat la nivelul de competenţă, o intervenţie promptă”, a subliniat Ştefănică.

Dacă la Giurgiu este construit Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în regiunea Giurgiu-Ruse, în cadrul proiectului EMES, partea bulgară, parteneră a autorităţilor judeţene giurgiuvene, va primi echipamente de intervenţie. ISU Giurgiu va fi la rândul său dotat cu mai multe autospeciale, ambulanţe, un laborator anatomo-patologic şi alte asemenea echipamente, însă prin alte proiecte ale Consiliului Judeţean. Vă reamintim că recent, două noi autospeciale de lucru cu apă şi spumă au ajuns la ISU Giurgiu, maşinile fiind achiziţionate în urma implementării de către autorităţile judeţene a unui proiect depus prin Programul Operaţional Regional.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!