Actualitate

Primarii de municipii cer Guvernului să nu mai ignore autorităţile locale la elaborarea şi adoptarea legilor

Primarii de municipii s-au întrunit la sfârşitul săptămânii trecute la Ploieşti, în cadrul Adunării Generale a Municipiilor din  România. Printre subiectele discutate s-a numărat şi Legea Poliţiei Locale, unul dintre actele normative care dau mare bătaie de cap autorităţilor locale. Primarul Lucian Iliescu, primvicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a relatat în conferinţa de presă din 15 noiembrie despre problemele puse în discuţie de primarii de municipii, în contextul în care Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să promoveze o lege prin care poliţiştii disponibilizaţi din cadrul structurilor ministerului să treacă la poliţiile locale. Toţi primarii de municipii au solicitat reprezentantului ministerului, secretarul de stat Gheorghe Emacu, să se ţină cont de propunerile venite din sfera administraţiei locale cu privire la conţinutul legii.

Primarii au atenţionat la unison că preluarea de personal de la minister la poliţiile locale trebuie făcută cu asigurarea surselor financiare necesare şi au cerut insistent ca legea aflată în pregătire să nu fie impusă ci adoptată cu avizul reprezentanţilor autorităţilor locale. „Guvernul şi Parlamentul nu ţin cont de opiniile noastre. Trebuie să înţeleagă că dacă vrem să ne considerăm cu adevărat europeni, deciziile importante trebuie luate împreună cu administraţia locală, trebuie să fim parteneri cu Executivul şi Legislativul la adoptarea legilor, pentru că în acest fel legislaţia se va îmbunătăţi. Dacă vor continua să ne impună legi în baza majorităţii parlamentare, vom avea în continuare acte normative proaste şi le vom modifica. Se doreşte acum ca poliţiştii disponibilizaţi să treacă la poliţiile locale. Această lege trebuie discutată cu administraţia locală, altfel nu vom rezolva problemele. În orice caz, este extrem de grav dacă vor continua concedierile în rândul poliţiştilor, vom avea probleme mari cu infracţionalitatea şi va fi pusă în pericol ordinea şi siguranţa publică”, a declarat Lucian Iliescu.

Primarii de municipii au mai discutat şi despre legea privind câinii fără stăpân, solicitând parlamentului să adopte prevederi clare şi eficiente pentru stoparea acestui fenomen. Toţi reprezentanţii administraţiei locale prezenţi la Ploieşti au atenţionat că autorităţile sunt depăşite de situaţia la care s-a ajuns, şi este nevoie de reglementări care să ajute la rezolvarea acestei probleme. „Mesajul nostru a fost clar, parlamentarii trebuie să ia în serios problema câinilor fără stăpân şi să ne consultăm cu toţii pentru a adopta o lege, chiar şi temporară, prin care să stopăm înmulţirea câinilor şi să readucem lucrurile la normal. Au fost date multe exemple, din care se vede clar că adăposturile şi sterilizarea nu sunt de ajuns, câinii vor continua să se înmulţească. Cheltuielile cu aceste operaţiuni sunt imense şi nici nu au eficienţă, s-a ajuns într-o situaţie mult prea gravă. Am ridicat această problemă şi la Biroul Permanent al PNL, pentru ca parlamentarii noştri să ne susţină. Dacă nu vom gândi bine ce avem de făcut şi dacă nu luăm o decizie corectă vom avea probleme mari, vor fi în continuarea oameni muşcaţi de câini, copii desfiguraţi şi aşa mai departe. De această problemă se lovesc toţi cetăţenii României, şi trebuie să adoptăm cea mai bună decizie, pe baza unei analize cât mai serioase”, a mai arătat primarul Lucian Iliescu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!