Aprobarea reţelei de învăţământ pentru anul şcolar următor a fost punctul de pornire al unor discuţii serioase pe tema învăţământului giurgiuvean în cea mai recentă şedinţă a Consiliului local. În timp ce angajatorii din Giurgiu caută cu disperare muncitori calificaţi, meseriaşi, şomerii fac tot felul de cursuri în meserii pentru care nu există cerere pe piaţa muncii.
Problema a fost ridicată de consilierul Gheorghe Spoială, care a atras atenţia asupra faptului că Giurgiu nu mai are muncitori calificaţi şi că firmele care vin să investească aici au mari probleme în găsirea unor meseriaşi ca macaragii, mecanci de utilaje, strungari sau sudori, toate aceste meserii fiind pe cale de dispariţie.
În ultimii ani, atât la Giurgiu, cât şi în restul ţării, au fost desfiinţate şcolile profesionale şi multe meserii nu se mai regăsesc. Şi este vorba despre meserii care necesită diplome de calificare. De aceea, consilierul Gheorghe Spoială propune ca, în baza rezultatelor unui astfel de studiu, să se facă demersuri astfel încât tinerii din Giurgiu să poată urma în şcoli cursuri care să îi califice în meserii ce nu numai că sunt căutate pe piaţa muncii, dar sunt şi foarte bine plătite. Ideea consilierului Spoială nu este străină Executivului Primăriei, edilul Nicolae Barbu anunţând că urmează să fie lansat un proiect POSDRU de circa 500.000 de euro, care să realizeze un studiu şi o statistică a nevoilor reale de pe piaţa muncii.
Pe lângă realizarea acestui studiu, proiectul la care face referire primarul Barbu asigură şi pregătirea profesională în domeniile căutate pe piaţa muncii pentru 500 de şomeri sau persoane care doresc să se recalifice.