Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) este menit să speculeze un moment electoral, şi cum altfel, de vreme ce unii şefi PD flutură liste cu primării care ar putea primi finanţări pentru drumuri, apă şi canal.
Doar că, dincolo de toate acestea, Comisia europeană consideră că programul încalcă normele europene, a spus, recent, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.
Edilul le-a explicat jurnaliştilor giurgiuveni, într-o întâlnire avută săptămâna trecută, cum funcţionează „metoda” PNDI, cu ale cărui aşa-zise rezultate liderul PDL Giurgiu, Marin Anton, se laudă în conferinţele de presă. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat, mai întâi, că PNDI are două componente. Una se referă la proiecte privind introducerea reţelelor de apă şi canalizare.
„Este imposibil să fie pusă în aplicare, cel puţin până la alegeri, şi extrem de greu şi după aceea, pentru că, până la această oră, nu există finanţare pentru program, nu există proiecte tehnice realizate, acestea trebuie scoase la licitaţie. Ca atare, utilizarea listelor respective pentru a-i apropia pe unii primari şi a-i întrista pe alţii este o metodă incorectă pe care PD-ul o foloseşte”, a zis Beianu.
Cea de-a doua componentă a PNDI se referă la infrastructura rutieră. Potrivit lui Dumitru Beianu, reprezentanţii Guvernului au declarat, la un moment dat, că propunerile pentru acest tip de investiţii ar fi fost făcute de conducerile consiliilor judeţene. „Instituţia Consiliului Judeţean a fost într-adevăr consultată, dar doar pentru drumurile judeţene, şi a trebuit să fac eforturi mari ca, ocolind opoziţia făţişă a domnului Anton, să introducem pe acest program trei tronsoane de DJ-uri, cel mai important fiind acela de pe DJ 504, legătura între Putineiu şi limită judeţ Teleorman”, a mai declarat edilul giurgiuvean.
Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că, pentru toate proiectele pentru Giurgiu depuse pe PNDI, propunerile au fost făcute de liderul PDL Marin Anton. Din păcate însă, pentru primarii cărora liderii portocalii le-au spus că l-ar fi prins pe Dumnezeu de picior, veştile nu sunt tocmai bune. Comisia Europeană consideră că programul încalcă bunele practici europene, iar asta nu este totul.
„PNDI este un program care a vrut să speculeze momentul electoral 2012 şi s-a străduit din răsputeri să ocolească faptul că România nu are bani în acest moment pentru asemenea investiţii. Din acest considerent, PNDI nu a găsit mare înţelegere nici la nivelul Comisiei Europene, dar nici la nivelul băncilor dispuse să finanţeze asemenea lucrări. Cu atât mai mult cu cât USL, prin vocile celor trei preşedinţi de partide, a afirmat, nu de puţine ori că, venind la guvernare, Uniunea nu va deconta aceste lucrări. În plus, nivelul de prudenţă al băncilor, care, de multe ori ne-a nedreptăţit sau ne-a nemulţumit şi pe noi, a crescut foarte mult în cazul unor asemenea declaraţii”, a conchis Beianu.