Actualitate

Programul de sprijin pentru tomate 2017! Roşiile produse la Colibaşi sunt în supermarketuri şi pieţe

Multă muncă, migală şi rezultate pe măsură! Este secretul succesului pentru legumicultorii din Colibaşi, o zonă cunoscută de altfel şi la nivel naţional. Nu cu mult timp în urmă, spuneam că roşiile produse la Colibaşi au ajuns deja în pieţe şi supermarketuri, referindu-ne  la beneficiarii programului de sprijin pentru tomate 2017. La nivelul judeţului Giurgiu s-au înscris în acest program peste 900 de producători, iar 300 dintre aceştia vor reuşi să atingă plafonul stabilit încă din primul ciclu de producţie. Printre aceştia se află şi mulţi legumicultori din Colibaşi. De altfel, în urmă cu două luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat câteva gospodării din Colibaşi, pentru a vedea la faţa locului cum stau lucrurile.
Familia Mihalache este unul dintre beneficiarii acestui program naţional. De la bunica şi până la nepoate – Denisa şi Ruxandra, cu toţii lucrează în solarii. Ei au fost printre primii care au scos roşii la începutul lunii mai. Zilele trecute, ne-am oprit la familia Mihalache pentru a vedea care mai este situaţia, cum se prezintă recolta şi, mai ales, ce  se întâmplă cu recolta. I-am găsit pe toţi membrii familiei sortând roşiile şi încărcându-le pentru un supermarket din Bucureşti (Auchan Militari).
„Aşa cum am mai declarat, avem contracte pentru marfa produsă în solariile proprii. Vremea nu tocmai prielnică ne-a creat ceva probleme însă important este că am reuşit să atingem targhetul propus de două tone de roşii livrate, ba, chiar, îl vom depăşi,până lafinele lunii mai, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat Denisa. „Şi raportul calitate – preţ este unul mulţumitor. Ajutorul de la stat şi banii pe care-i vom obţine îi vom reinvesti. Ne-am propus să achiziţionăm şi o centrală pentru a nu mai avea probleme atunci când vremea este capricioasă, aşa cum a fost şi în această primăvară. În plus, şi la nivelul comunei există preocupare pentru sprijinirea producătorilor locali”, a completat Ruxandra.
Un alt beneficiar al Programului de sprijin pentru tomate 2017 este şi Barbu Elena Simona, tot din Colibaşi. Şi Simona a reuşit să iasă pe piaţă cu roşii la începutul lunii mai. „Producţia este bună. Avem desfacere la piaţa de la Pucheni, iar preţul este bun, la acest moment. Roşiile noastre sunt de calitate şi sunt căutate”.
Familia Barbu lucrează 100 de hectare. Pe lângă roşiile la solar, mai au în lucru alte solarii, pe un proiect cu finanţare europeană pentru o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, iar în câmp au cultivat 10 hectare cu pepeni.
***
Reamintim că producătorii agricoli din România sunt susţinuţi printr-un program guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, punând la dispoziţie mărfuri de calitate şi proaspete. Programul are în vedere să diminueze importurile de tomate, odată cu crearea de noi locuri de muncă..
Valoarea sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/intreprinderi unice nu poate depăsi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
– Să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripţionată “Program susţinere tomate, 2017“ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării;
– Să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată;
– Să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii;
– Să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile şi documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Prin acordarea ajutorului de minimis se urmăreşte obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativa şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

Știri asemănătoare

1 comentariu

maria 23 mai 2017 at 9:36

Bravo nea DAEA.In sfarsit ceva concret,nu vorbe.

Răspunde

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!