30 de exponate ale Muzeului județean vor fi prezentate tridimensional, in cadrul unei expoziții dedicate Centenarului Unirii. Expoziția va fi produsul final al unui ambițios proiect câștigat de muzeu si finanțat de Ministerul Culturii.
Având un buget de 80.000 lei, proiectul este realizat în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului și el se află în plină desfășurare, ne-au mărturisit în cadrul conferinței de presă de miercuri, 25 iulie, directorul muzeului, Ionel Muscalu si unul dintre directorii Institutului, Bogdan Șandric. Medalii, arme, uniforme, decorații, cele două tunuri din fața muzeului, dar și două monumente comemorative de patrimoniu si care nu aparțin muzeului- monumentul armatei franceze din Parcul Alei si Mausoleul Eroilor, se vor regăsi în expoziția Centenarului Unirii si ea va face înconjurul lumii.
Ambii vorbitori au subliniat faptul că această metodă este menită a atrage vizitatori din întreaga lume, Giurgiu având ca atu Dunărea știut fiind faptul că în Portul Giurgiu acostează nave de pasageri care ar putea fi vizitatori viitori.
Ionel Muscalu a subliniat că expoziția este „darul muzeului pentru giurgiuveni”. În plus, potrivit acestuia, proiectul corespunde nevoii muzeului de a se integra în lumea în care trăim. Va fi o călătorie tridimensională prin istorie, ceea ce va atrage, cu siguranță vizitatori din toate colțurile lumii.
„Muzeul trebuie să ajungă la oameni! Aceasta expoziție va celebra momentul unic al centenarului la Giurgiu. Fiecare exponat va avea povestea lui. Cine nu ar vrea să cunoască povestea tunurilor?”, a adăugat Bogdan Șandric.
Așadar, la muzeu se muncește de zor la această expoziție virtuală, care are menirea de a face cunoscut muzeul județean în țară, dar și peste hotare, grație acestui proiect inedit.