Managementul deşeurilor, un iluminat public eficient şi realizarea cadastrului judeţului nostru. Sunt trei mari proiecte ale autorităţilor judeţene, care au presupus şi înfiinţarea a tot atâtea Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), la care au aderat aproape toţi primarii din Giurgiu. Miercuri, 19 octombrie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, primarii giurgiuveni s-au întâlnit cu preşedintele Dumitru Beianu, în cadrul unei reuniuni de lucru privind noi detalii ce trebuie puse la punct referitor la funcţionarea celor trei ADI-uri.
„Cadastrul general al judeţului Giurgiu” este denumirea uneia dintre Asociaţii, având la bază un proiect unic la nivel naţional.
„Ne bazăm pe o serie de discuţii pe care le-am avut la sediul Consiliului Judeţean cu reprezentanţii firmei Stewart din Texas, Statele Unite, firmă specializată în realizarea lucrărilor cadastrale de anvergură, şi care ne-a propus să realizeze cadastrul întregului judeţ, pentru toate comunele şi pentru teritoriile situate în extravilan şi cele din intravilan. Vrem de asemenea, să realizăm şi un centru unde să putem centraliza toate datele legate de aceasta lucrare imensă”, ne-a declarat la finalul întâlnirii menţionate, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
„Iluminat Public Eficient” este denumită o altă Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară la care au aderat aproape toţi primarii din judeţ. Obiectivul acesteia se referă la implementarea unui proiect de modernizare a sistemului de iluminat în toate comunele. În acest sens, sunt deja demarate discuţii cu două firme din România.
„Este vorba aşadar despre modernizarea sistemului de iluminat public, prin schimbarea lămpilor existente cu unele cu performanţe deosebite şi cu un consum mai mic de energie electrică, eventual şi schimbarea punctelor de aprindere, astfel încât să realizăm o economie pentru factura de energie electrică aferentă iluminatului public în fiecare comună. Estimăm ca această economie să fie undeva între 20 şi 30%”, a mai spus Beianu.
Cea de-a treia Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară vizează managementul deşeurilor solide şi are, evident, în centrul atenţiei construirea depozitului ecologic de la Frăteşti. „Este un proiect aflat deja într-o ultimă etapă, pentru care sperăm să avem gata toate procedurile, undeva până în martie anul viitor, şi să putem astfel deschide centrul într-un mod direct şi operaţional pentru tot judeţul Giurgiu”, ne-a mai declarat Dumitru Beianu.