Despre „Impactul bugetar al proiectului de lege al PSD cu privire la eliminarea taxelor şi tarifelor parafiscale (care se ridică la 1,9 miliarde lei în anul 2017)” a făcut referire parlamentarul PNL, Andreea Paul, într-un comunicat de presă remis mass-media.
Potrivit deputatului Andreea Paul, PSD a introdus sau majorat 40 de taxe în timpul guvernării sale și s-a opus vehement în Parlament la proiectele mele de legi pentru eliminarea supraccizei la carburanți sau a renumitei deja „taxe pe stâlp”.
În pragul campaniei electorale, PSD ne propune o listă lungă de taxe spre eliminare, chiar dacă unele dintre acestea au fost deja eliminate, iar altele au fost introduse sau majorate chiar de către dânșii. De pildă, cazierul fiscal se eliberează deja gratuit. Apoi, cetăţenii sunt scutiți de procurarea cazierului judiciar pentru că autorităţile şi instituţiile publice solicitante îl obțin în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne și, implicit, de plata taxei de eliberare şi a taxei extrajudiciare de timbru. De asemenea, eliberarea cărții de identitate a fost şi ea scutită de taxele extrajudiciare de timbru.
O altă dovadă a superficialității PSD stă în estimarea mult subevaluată a impactului bugetar al pachetului de măsuri asumate în Parlament. În anul 2015, încasările la bugetul de stat din taxele şi tarifele parafiscale enumerate în proiectul PSD au fost de 1,6 miliarde lei.
Impactul bugetar al acestor măsuri pentru anul 2017 se ridică la 1,9 miliarde lei. Dintre acestea, 660 milioane lei reprezintă creșterea cheltuielilor bugetare în condițiile în care se propune acoperirea reducerii veniturilor Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune de la bugetul de stat. În tabelul atașat găsiți detaliat pe structură acest impact bugetar.
O greșeală majoră a PSD este propunerea de eliminare a taxei radio și tv. Libertatea mass-mediei publice nu se poate ‘cumpăra’ de la bugetul de stat. Ea poate fi susținută doar de către cetățeni. Susţin, în schimb, eliminarea dublei plăţi a taxei radio-tv în cazul persoanelor care deţin o societate cu sediul social în locuinţa proprie şi cărora li se cere să achite această taxă atât în calitate de persoană fizică, cât şi în calitate de persoană juridică.
Din lista enumerată, suţin fără echivoc eliminarea unor taxe şi tarife parafiscale pe care le consider birocratice inutil și pentru care impactul bugetar poate fi absorbit de bugetul anului viitor, printre care:
- taxele aferente invitaţiilor şi cererilor de reîntregire a familiei pentru acordarea sau redobândirea cetăţeniei – care au adus încasări de 0,11 milioane lei în anul 2015.
- taxele extrajudiciare de timbru aferente furnizării datelor cu caracter personal – încasări de 0,1 milioane lei în anul 2015.
- taxele pentru serviciile de apostilare prestate de MAI – încasări de 3 milioane lei în anul 2015.
- taxele percepute de Casa Naţională de Pensii pentru persoane fizice – încasări de 0,35 milioane lei în anul 2015.
InfoPress