Cel puţin pe moment, recuperarea tezaurului de la ruşi a eşuat. Consiliul Europei a anulat amendamentul negocierilor ruso-române cu privire la tezaurul României depozitat la Moscova.
După cum se ştie, România a trimis Rusiei, între 1916 şi 1917, aproximativ 91 tone de aur, nerecuperate până acum. Aurul este evaluat în prezent la circa 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, 90% erau monede, iar restul aur fin, sub formă de lingouri.
Potrivit specialiştilor BNR, dacă celor 91 de tone li s-ar fi adăugat şi stocul de aur al României din 1944 – respectiv 244 tone – stoc ulterior folosit pentru a plăti datoriile către anumite ţări, cu cele 106 tone folosite de către Banca Naţională astăzi s-ar ajunge la o cantitate totală de peste 440 de tone. Cantitate cu care România s-ar poziţiona pe un excepţional loc 13 în lume, imediat sub Banca Centrală Europeană. În prezent, rezerva de aur a României ne clasează pe locul 31 în lume.
Este de consemnat că de-a lungul timpului, s-au întreprins numeroase demersuri pentru recuperarea acestui tezaur, răspunsul Moscovei fiind de fiecare dată evaziv. În 1921, Rusia a anunţat că este dispusă să renunţe la tezaur dacă… România renunţă la Basarabia. Pe de altă parte, autorităţile ruse puneau problema ca o parte din tezaur să rămână în Rusia, ca o compensaţie faţă de bunurile ruşilor lăsate pe teritoriul României în timpul primei conflagraţii mondiale. Acestea erau evaluate la circa un miliard de lei în acea vreme, tezaurul nostru fiind evaluat la 9 miliarde.
În 1935, Rusia a restituit României o parte din tezaur, în special documente. Nici un gram din fondul de aur nu a ajuns însă la Bucureşti. Au fost înapoiate 1443 casete cu valori şi nouă pachete conţinând 403 manuscrise vechi, acte mânăstireşti şi plăci funerare.
În 1916, când tezaurul a fost dat spre păstrare Rusiei, familia regală şi parte din autorităţi au trimis inclusiv lucruri fără valoare de patrimoniu, multe din pachetele din 1935 conţinând articole vestimentare.
În cele din urmă, în 1956, Rusia a restituit o a doua parte din tezaur, incluzând numeroase opere de artă şi alte obiecte de patrimoniu. Când vom avea parte de o a treia fază a restituirii? Mai degrabă niciodată.