Conform unui studiu realizat de către IRES (Institutul Român de Evaluare şi Strategie) în ultima săptămână din aprilie pe un eşantion de 1500 de persoane, studiu legat de obiceiurile, percepţiile şi comportamentul românilor de-a lungul sărbătorilor pascale, românii nu şi-au modificat fundamental obiceiurile şi cutumele. Asta în ultimii patru ani.
Fondul de nemulţumire este mai puţin acutizat decât în anii anteriori (69% cred că ţara merge într-o direcţie greşită, faţă de 76% în 2012 şi 80% în 2011), implicit perspectiva financiară în acest an este mai optimistă, mulţi dintre respondenţi considerând că banii pe care îi iau de Paşti le va ajunge pentru cumpărăturile tradiţionale. Aşadar, procentul celor care cred că bugetul sărbătorilor este afectat de criză este mai mic decât în anii precedenţi.
Cei mai mulţi dintre români, 86%, ştiu că de Paşti creştinii sărbătoresc Învierea lui Iisus, dar există şi cinci procente care susţin că… naşterea lui Iisus este motivul sărbătorilor. 85% dintre români obişnuiesc să participe la Slujba de Înviere, dar mai puţini, 59%, sunt cei care vor merge şi la Biserică în ziua de Paşti.