Actualitate

Revista presei giurgiuvene de Gheorghe Velicu

 

revista-presei-locale-150x150 Uneori din grabă, alteori din alte motive, comitem erori. Există erori neintenţionate (paralogisme) şi erori intenţionate (sofisme). Suntem cu toţii de acord că este necesară schimbarea modului de a face politică. Dar, mass-media nu trebuie oare să se „schimbe”?

  Va propunem o revistă a presei giurgiuvene, subiectivă – autorul fiind membru al unui partid, dar cât se poate de civilizată.

  Jurnal giurgiuvean.

  Titlu: „În ciuda gerului năpraznic de afară, miercuri dimineaţa, două locuinţe au fost incendiate în două localităţi din judeţul Giurgiu.”

  Deci, incendiatorii – gândeşti – nu mai ţin cont de gerul „năpraznic de afară”, nu mai ţin cont de nimic, şi te repezi să citeşti articolul. Nici urmă de aşa ceva. Incendiile nu au fost puse la cale de nişte „mâini criminale”.

  Ştiri Giurgiu│Cotidian local de informaţie şi atitudine.

  Titlu: „Primarul Nicolae Barbu n-are nicio emoţie legată de candidatura pentru un nou mandat”.

  Dincolo de orgoliu, care este un păcat capital, aici apare o problemă: gândirea, în absenţa emoţiilor este mult mai predispusă la a comite erori, de fapt între gândire şi emoţie ( în sensul de afectivitate) ar trebui să existe un echilibru, echilibru exprimat cel mai bine de inteligenţa emoţională.

  Dylan Evans, în carte sa „Emoţia”, consideră că „Deciziile de a avea sau nu încredere în cineva sunt de asemenea mai bine luate dacă ne consultăm sentimentele mai curând decât raţiunea. Cei care îşi pierd o parte din capacitatea lor emoţională, în urma unor leziuni cerebrale de un fel sau altul, tind să fie victimele facile ale celor lipsiţi de scrupule. Obligaţi să se bazeze în întregime numai pe gândirea lor logică, ei fac alegeri dezastruoase relative la cei în care pot avea încredere.”

  Opinia giurgiuveanului. Sub titlul: „Spectacol Dedicat Zilei Culturii Naţionale”, ne este prezentat afişul de promovare al evenimentului (cu acelaşi titlu), apoi urmează comentariul autorului: „Municipalitatea serbează şi anul acesta Ziua Culturii Naţionale…Soprana Daniela Vlădescu, soliştii Mariana Simion şi Florentina Filimon,  cantautorul Tică Lumânare, regizorul Marcel Stănciucu, profesorul Mugur Burcescu, dar şi dansatorii ansamblului folcloric <Doina Dunării> sunt câţiva dintre artiştii care vor încânta joi seara publicul.”

  Astfel, cititorii au parte de un spor cognitiv, în măsura în care află că Mugur Burcescu este artist (populară, folk, operă?!).

  În acelaşi timp, doar patru nume de pe afiş nu sunt pomenite: Mădălina Florescu, Narcisa Mitroi,    Cristian Balaş şi (atenţie!) Alex. Ştefănescu, unul dintre dintre cei mai importanţi critici literari din perioada postelică. Surprinzător, pentru o persoană cu “preocupări” liberale!

  Opinia giurgiuveanului.

  Titlu: „ALDE vrea Primăria Giurgiu şi îl bagă la <înaintare> pe Alexandru Vladu”.

Din cuprins: „Toma Petcu a prezentat cu aplomb ţintele înalte pe care şi le-a fixat partidul pe care îl conduce”. Ce informaţii ne transmit Toma Petcu şi Ion Diaconescu? Iată-le: „Ca şi partid politic ne dorim să ocupăm locul doi la nivel de judeţ (ca şi număr de consilieri şi primari, probabil – N.R.), să fim, ca şi procentaj peste PNL.”

Ce spun Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu despre celebrul „ca şi” în cartea „Dialoguri de Duminică”?

G.L.: „Te-ncumeţi să punem în discuţie şi celebrul <ca şi>?De ce n-ai voie să foloseşti <ca şi>, ca pe ca”?

A.P.: „Da…Pentru că <şi>-ul acesta a apărut dintr-un fel de calofilie semidoctă, de pudoare prost plasată…Mie mi se pare că a fi obsedat de evitarea cacofoniilor este o formă, ridicolă, de hipercorectitudine”.

G.L.:”Şi de un prost gust explicit. E vorba de fapt despre calofilii semidocte…Deci, atenţie, dragi vorbitori de limbă română, <ca şi> se foloseşte atunci când introducem o comparaţie de egalitate. Şi tu, şi eu avem ceva comun. <ca şi ţie – adică la fel ca tine- mie îmi place steak-ul mai în sânge.>. Sau într-o metaforă comparativă. <Era ca şi cum s-ar fi surpat bolta cerului>”

Săptămâna  Giurgiuveană- Ştiri de Giurgiu

   Titlu: “Cum i-au tras-o Vladu şi Popazu lui Barbu”

   Cităm( şi nu comentăm) din articol:” Faptul că a început să ningă sâmbătă la ora14.00 ca noaptea de sâmbătă spre duminică nu exista nici un utilaj pe străzi- şi la ora 1.00 eram pe stradă – se numeşte dat la ciolane, sabotaj,tras în mufă şi asta doar pentru  că suntem într-un an electoral .Mai mult de duminică de la ora 14.00 a stat şi ninsoarea şi nu prea l-am mai văzut pe Vladu să îşi facă poze…”

(articol preluat din GiurgiuveNcii)

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!