Vor să colaboreze în mai multe domenii, dar încep cu un proiect comun prin care vor sprijinirea copiilor şi tinerilor de etnie romă, aflaţi în dificultate. Cei de la Asociaţia Democrată a Rromilor 2012 Giurgiu şi cei de la Asociaţia Iniţiativa Romilor Ruse, Bulgaria, au semnat, joi, 10 aprilie, un protocol de colaborare în acest sens.
Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Afaceri Transfrontalier „Danubius”, iar invitaţi ai celor două ONG-uri au fost şi reprezentanţii autorităţilor publice din Giurgiu şi Ruse.
Secretar general al Asociaţiei Democrate a Rromilor 2012 Giurgiu, Mihăiţă Grigore, a spus că proiectul european comun va fi depus pe un program din România, este denumit „Tineri şi copii în dificultate” şi se adresează persoanelor vulnerabile de etnie romă. „Va fi un proiect în oglindă, adică ce se va implementa la Giurgiu, se va implementa şi la Ruse. De asemenea, vor fi schimburi de experienţă între copiii din Giurgiu şi Ruse, dar vom derula şi programe de tutorat şi mentorat, cât şi programe educaţionale pentru pregătiri suplimentare în unităţi de învăţământ din cele 2 regiuni”, a spus Mihăiţă Grigore.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Iniţiativa Romilor Ruse, Zlatco Circev, şi-a exprimat convingerea că „semnarea protocolului de colaborare şi activităţile ce vor urma vor duce la implementarea unor bune practici, iar Giurgiu şi Ruse vor da, din nou, exemplu de cooperare la nivelul celor 2 ţări”.
Alături de membrii celor 2 ONG-uri, au fost, joi, aşadar şi reprezentanţii autorităţilor publice din cele 2 regiuni. Subrefectul de Ruse, Ailean Karamehmedova, i-a felicitat pe membrii asociaţiilor pentru iniţiativă. „Vă felicit şi sunt convinsă că problemele pe care le au cei din comunitatea romă din Ruse, le întâmpină şi cei din Giurgiu. Sunt probleme de educaţie, tineri căsătoriţi şi nepregătiţi pentru viaţa de familie şi trebuie să facem ceva, în comun, pentru a rezolva aceste situaţii”, a spus Karamehmedova.
Şi primarul de Giurgiu, Nicolae Barbu, şi-a exprimat încrederea că protocolul va însemna lucruri bune pentru toţi, chiar dacă le-a spus celor prezenţi că el cunoaşte „temperamentul” reprezentanţilor comunităţii rome, care „au sângele mai rapid, sunt pătimaşi în iubire şi aprigi la mânie”, aşa că le-a recomandat ca, dacă ceva nu va funcţiona, în timpul derulării protocolului, să aştepte „să scadă presiunea arterială” până să poarte discuţii…
Protocolul a fost semnat în plin exerciţiu de testare a sistemului de alarmare a populaţiei, sunetul sirenelor făcându-i pe toţi cei prezenţi să exclame: nu poate fi decât un semn bun!
Cătălina Sfetcu
știre anterioară