Dacă am fi organizat un referendum naţional printre microbişti, cu siguranţă asta ar fi fost grupa pe care ar fi preferat-o cei mai mulţi dintre români. În preliminariile pentru Campionatul European de Fotbal – Franţa 2016, România a căzut în grupa F, alături de Grecia, cap de urnă, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Feroe.
Foştii mari portari Hans van Breukelen şi Dino Zoff au fost cei cu mâna bună. Van Breukelen (campion european cu Olanda în 1988) ne-a trimis în grupa F, în care Grecia era prima extrasă, iar Zoff (campion european şi mondial cu Italia în 1968, respectiv 1982) ne-a hărăzit Ungaria din a doua urnă valorică, noi fiind într-a treia. Este de amintit, în Franţa va debuta sistemul cu 24 de participante la un turneu final, motiv pentru care primele două se califică direct.
Să stăm acum strâmb şi să judecăm drept. De vreme ce în preliminariile pentru Mondialul din Brazilia am bifat locul secund într-o grupă cu Olanda, Turcia şi Ungaria, şi asta după o evoluţie, per ansamblu, modestă, devine greu de crezut că am putea realiza mai puţin cu Grecia, aceeaşi Ungarie şi Finlanda.
Norocul proverbial al lui Piţurcă, aşadar, însoţit la Nisa, unde s-a efectuat tragerea la sorţi, de nu mai puţin băftosul Anghel Iordănescu, nu ne-a părăsit nici acum. Doar noi să ne regrupăm cât de cât şi să nu dăm cu piciorul unei asemenea oportunităţi.
Din septembrie 2014 şi până în noiembrie 2015 vom putea urmări meciurile din preliminariile acestui European, UEFA înaintând cu această ocazie un nou concept. Şi anume Săptămâna Fotbalului, în sensul că meciurile se vor disputa în fiecare zi a săptămânii, mai puţin miercurea. De joi până marţi, mai concret, câte 8-10 meciuri pe săptămână.
Cu ocazia tragerii la sorţi de duminică, 23 februarie, s-a înregistrat şi un record, în aceste preliminarii urmând să evolueze nu mai puţin de 53 de participante după ce UEFA a acceptat şi exoticul Gibraltar printre protagoniste. Toate aceste 53 de naţiuni fotbalistice au fost împărţite în nouă grupe. Pe lângă primele două clasate se mai se califică cel mai bun loc trei (puncte acumulate cu ocupantele locurilor 1, 2, 4 şi 5), plus alte patru după play-off-ul de rigoare. Evident, ţara gazdă, Franţa, este calificată direct. Iată însă configuraţia tuturor celor 9 grupe.
Grupa A
1. Olanda
2. Cehia
3. Turcia
4. Letonia
5. Islanda
6. Kazachstan
Grupa B
1. Bosnia
2. Belgia
3. Israel
4. Ţara Galilor
5. Cipru
6. Andorra
Grupa C
1. Spania
2. Ucraina
3. Slovacia
4. Belarus
5. Macedonia
6. Luxemburg
Grupa D
1. Germania
2. Irlanda
3. Polonia
4. Scoţia
5. Georgia
6. Gibraltar
Grupa E
1. Anglia
2. Elveţia
3. Slovenia
4. Estonia
5. Lituania
6. San Marino
Grupa F
1. Grecia
2. Ungaria
3. România
4. Finlanda
5. Irlanda de Nord
6. Feroe
Grupa G
1. Rusia
2. Suedia
3. Austria
4. Muntenegru
5. Moldova
6. Liechtenstein
Grupa H
1. Italia
2. Croaţia
3. Norvegia
4. Bulgaria
5. Azerbaidjan
6. Malta
Grupa I
1. Portugalia
2. Danemarca
3. Serbia
4. Armenia
5. Albania
știre anterioară
știre următoare