Actualitate

Sfântul Haralambie este cunoscut în tradiția populară ca făcător de minuni, apărător de boli

Prăznuit în fiecare an pe data de 10 februarie, sfântul Haralambie este cunoscut în tradiția populară ca făcător de minuni, apărător de boli, mai ales de ciumă. Sărbătoarea sa este plină de tradiții și superstiții păstrate din cele mai vechi timpuri.

Se împart covrigi și colivă

Potrivit tradiției, de sfântul Haralambie, preoții fac aghiasmă care este folosit de credincioși pentru a le aduce sănătate dar și la stropitul gospodăriilor.

De asemenea, în ziua de 10 februarie  se duc la biserică colivă și colaci, care vor fi sfințite de preot, apoi date persoanelor bolnave să le consume și se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.

Se ține post și nu se lucrează

În ziua sfântului Haralambie nu e voie să se muncească și se ține post. Cei care țin cont de aceste lucruri vor avea sănătate tot anul. Altfel, spun bătrânii, sfântul Haralambie care ține ciuma legată în lanț, îi dă drumul.

În părțile Transilvaniei, oamenii duc la biserică mălai și sare, care după ce sunt binecuvântate de preot sunt date animalelor să le mănânce pentru a fi sănătoase. O parte din mălai și sare e păstrată și folosită ca leac pentru bolile animalelor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!