4 ani de prietenie, de cooperare şi colaborare, schimb de experienţă şi, mai ales, contracte semnate între fermieri români şi bulgari. Grupul Local de Acţiune Comună, mai exact, Comisia Mixtă Româno-Bulgară pe Agricultură s-a reunit, miercuri, 12 februarie, la ceas aniversar, în prima şedinţă pe 2014.
Pe 12 februarie 2010, la iniţiativa a două tinere ambiţioase, Clara Mărculescu de la Centrul de Afaceri şi Miruna Eftimiu, de la Direcţia de Dezvoltare a Consiliului Judeţean, era înfiinţat Grupul Local de Acţiune Comună, mai exact Comisia Mixtă pe Agricultură Româno-Bulgară.
Miercuri, 12 februarie, după 4 ani de funcţionare a structurii, s-a tras, cumva, o linie, fiind făcut, aşadar un scurt bilanţ al activităţii în cadrul GLAC.
Reuniţi la Consiliul Judeţean Giurgiu, cei din delegaţiile română şi bulgară au susţinut o primă şedinţă pe 2014 a Comisiei Mixte, iar în prim plan au fost activităţile din 2013.
Este vorba despre 8 întâlniri comune, 4 la Giurgiu şi 4 la Ruse, la care au participat, per total, aproape 80 de persoane. Ne referim aici la fermieri, primari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene sau specialişti în domeniul agriculturii.
Schimb de experienţă concretizat şi în colaborări
Dincolo de reuşita privind înfrăţirile între localităţi din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse, prin intermediul Comisiei Mixte pe Agricultură au fost obţinute şi alt gen de succese.
„Principalul rol al GLAC, în 2013, l-a reprezentat schimbul de experienţă între cei care lucrează în agricultură, în judeţul Giurgiu şi districtul Ruse. Au fost semnate, de asemenea, contracte între investitorii din ambele regiuni şi, cu siguranţă, putem vorbi despre transmiterea experienţei de-o parte şi de cealaltă”, a spus vicepreşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Gavrilă, care, până miercuri, a fost( în ultimele 6 luni) şi preşedinte al structurii.
Despre ce au reuşit să facă membrii GLAC, în ultimii 4 ani, a vorbit şi şeful Centrului de Afaceri „Danubius” Giurgiu, Clara Mărculescu.
„După 4 ani, am mulţumirea şi bucuria de a putea spune că în cele mai importante sectoare privind agricultura au fost realizate colaborări şi cooperări şi vreau să subliniez aici cooperarea în cadrul procesării mierii, în producţia de carne sau de ciuperci”, a spus şeful Centrului de Afaceri Giurgiu. De asemenea, Clara Mărculescu a amintit de tratarea unor subiecte foarte importante, precum agricultura ecologică şi prezentarea unor afaceri inovative.
Planuri pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul GLAC
Chiar dacă în 2013, directorul adjunct al Direcţiei de Dezvoltare a Consiliului Judeţean, Miruna Eftimiu, s-a dedicat familiei, ea a revenit la serviciu, anul acesta, cu forţe proaspete. Eftimiu le-a spus celor prezenţi că le stă la dispoziţie pentru întocmirea unor proiecte comune.
„Contribuţia mea, pe viitor, se referă la crearea de proiecte transfrontaliere, atât în domeniul agriculturii, cât şi în ceea ce priveşte realizarea unor reţele parteneriale pentru obţinerea unor finanţări”, a spus ea. Miruna Eftimiu a venit şi cu idei concrete, de exemplu, întocmirea unui proiect comun în ceea ce priveşte combaterea deşertificării, ceea ce presupune asigurarea unei infrastructuri specifice, de asemenea, se poate vorbi şi despre sisteme de irigare şi tehnologii ecologice în agricultură.
De altfel, tema privind sistemul de irigaţii va fi dezbătută la proxima întâlnire a celor din Comisie, pe 12 martie, la Ruse.
GLAC, prin Comisia Mixtă pe Agricultură, nu a însemnat doar „teorie”, a spus şi cel care încă de la înfiinţare a contribuit la succesele structurii, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Mimiş.
„Vorbim despre o activitate benefică şi, chiar dacă în aparenţă s-ar putea crede că a fost una teoretică, eu consider că au fost foarte mulţi oameni care au beneficiat în mod concret de pe urma a ceea ce şi-a propus GLAC, respectiv să punem oamenii în contact pentru a învăţa unii de la alţii despre ce se poate face de-o parte şi de cealaltă a Dunării”, a subliniat Mimiş.
Ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria iau exemplu de la noi
Cea care, alături de colegii săi, şi-a pus tot sufletul şi a făcut eforturi nepreţuite pentru ca totul să meargă bine în aceşti patru ani, în relaţiile între fermierii români şi bulgari, dar nu numai, Lili Ganceva a adus miercuri, la Giurgiu, o veste bună. Exemplul din Euroregiunea noastră ar putea fi luat de cei de la nivel central. Este vorba despre înfiinţarea unei asemenea comisii la nivelul Minsterelor Agriculturii din cele 2 ţări. Lili Ganceva a specificat că decizia a venit în urma unei întâlniri a oficialilor desfăşurate la Ruse.
„Eu m-am bucurat foarte tare şi le-am spus că noi avem deja de 4 ani acest Grup Comun şi, dacă vor, le stăm la dispoziţie cu tot ce ştim pentru a învăţa de la noi”, a spus Ganceva.
Întâlnirea de miercuri a celor din Comisia Mixtă pe Agricultură nu a însemnat doar un bilanţ şi planuri de viitor, ci şi predarea ştafetei privind conducerea GLAC. În ultimele şase luni, preşedinte al Comisiei a fost Dumitru Gavrilă, iar de astăzi şef este subprefectul de Ruse, Ailean Karamehmedova.
„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au înfiinţat Comisia şi au făcut în aşa fel încât să fim şi astăzi aici. Vă asigur că puteţi avea încredere în mine şi sper să coordonez şi eu structura aşa cum a făcut domnul Dumitru Gavrilă”, a spus subprefectul de Ruse.
Relaţiile de prietenie şi cooperare între cei din Giurgiu şi cei din Ruse, în mai multe domenii şi la diferite niveluri, sunt recunoscute, aşadar, şi de autorităţile centrale ale celor 2 ţări. Şi dacă tot vorbim despre prietenie, evenimentul nu se putea încheia fără oferirea de cadouri de ambele părţi.
Cătălina Sfetcu
știre anterioară
știre următoare