Dotări de milioane de euro, exprimate în echipamente ultramoderne cu care vor lucra pompierii giurgiuveni şi cei din Ruse. Un eveniment important s-a desfăşurat, miercuri, 15 ianuarie, în oraşul bulgar vecin, acolo unde reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi-au prezentat noile echipamente, obţinute în cadrul proiectului european James.
Pe malul Dunării, reprezentanţii celor două instituţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi Direcţia de Protecţie Civilă Ruse, alături de invitaţi de seamă, au putut admira echipamentele cumpărate în urma proiectului James, implementat de Consiliul Judeţean Giurgiu, începând cu 2011. Au mers acolo, pentru a le fi alături, cei din conducerile inspectoratelor centrale pentru situaţii de urgenţă de la Bucureşti, respectiv Sofia, reprezentanţii Consiliului Judeţean Giurgiu şi cei ai Prefecturii Ruse şi Giurgiu, precum şi alţi invitaţi de la diverse instituţii cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Toţi cei care au luat cuvântul au felicitat autorităţile din Giurgiu şi pe cele din Ruse pentru succesul repurtat în ceea ce priveşte proiectele europene, fiind, de altfel, vorba despre 9 astfel de proiecte, câştigate în comun, cu o valoare de 28 de milioane de euro.
„James” este unul dintre cele mai importante
Cel care a prezentat toate echipamentele achiziţionate prin intermediul proiectului este şeful Protecţiei Civile Ruse, inspectorul şef Dimiter Pavlov, el subliniind aspectul unei fructuoase colaborări între cele două părţi. „Acest proiect şi colaborarea noastră în cadrul acestui proiect reprezintă încă o dovadă a lucrurilor bune pe care le putem face împreună, lucruri prin care putem garanta siguranţa şi sănătatea oamenilor din cele două regiuni”, a spus Pavlov.
„Putem spune, la sfârşitul perioadei de programare 2007-2013 că, prin colaborarea pe care am reuşit-o noi, Bulgaria şi România, în regiunea transfrontalieră Ruse-Giurgiu, am oferit un exemplu excelent pentru ce pot face două noi ţări membre ale Uniunii Europene”, a subliniat prefectul de Ruse, Ventislav Kalcev.
La rândul său, prefectul de Giurgiu, Lavinia Crişu, i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în proiect. „Trebuie să fim conştienţi că acest proiect a fost posibil prin munca accentuată, continuă şi grea a celor două echipe de proiect, cărora le mulţumim foarte mult. Trebuie să nu uităm, cea mai mare apreciere, astăzi, i se cuvine domnului Dumitru Beianu care a început acest proiect şi care a lucrat la el încă de la început şi, iată, până la final, cel care a însufleţit echipa sa”, a precizat Crişu.
Felicitări şi mulţumiri au primit Dumitru Beianu, dar şi noua conducere a Consiliului Judeţean, cât şi echipele de proiect, din partea celor mai mulţi dintre cei care au luat cuvântul.
Un exemplu de cooperare pentru perioada viitoare
Administratorul public al judeţului Giurgiu a vorbit, la rândul său, despre dubla importanţă a unor asemenea proiecte comune. „La fel de importante ca aceste echipamente, cu ajutorul cărora vor fi salvate multe vieţi, sunt prieteniile care au fost legate între funcţionarii Consiliului Judeţean Giurgiu şi cei din Prefectura Ruse, între ISU Giurgiu şi Protecţia Civilă Ruse, între locuitori din cele două regiuni. Altfel, am reuşit să absorbim o sumă foarte mare prin aceste proiecte comune, 28 de milioane de euro, în acest exerciţiu bugetar care se încheie, cea mai mare sumă obţinută de o euroregiune aflată pe graniţa româno-bulgară. Sunt convins că vom reuşi această performanţă şi în următorul exerciţiu bugetar”, a zis Beianu.
„Este un lucru mai mult decât benefic şi dacă este şi altceva de salutat, în acest moment, este buna cooperare şi înţelegere între cele două părţi. Pentru că, oricât de multe intenţii bune ar fi de-o parte sau de cealaltă, dacă cele două structuri nu s-ar armoniza, nu ar exista finalitate. Tehnica de intervenţie(achiziţionată prin proiectul James, n.r.) este destul de diversificată. Categoric, aceasta vine să răspundă unor realităţi. Nu pot decât să mă bucur pentru că acest proiect va constitui un exemplu de bună practică şi îl vom folosi pe viitor, în proiectele ulterioare”, a spus şi generalul Ioan Burlui, inspector general IGSU.
Un exemplu chiar pentru Europa
Despre importanţa proiectului James, în particular, dar şi a celorlalte proiecte comune, a vorbit şi şeful Direcţiei de Protecţie Civilă Sofia, Nikolay Nikolov. „Este o ocazie să ne mândrim pentru că am reuşit să achiziţionăm tehnică de lucru, dar am reuşit şi să legăm strânse prietenii. Prin colaborarea transfrontalieră între Giurgiu şi Ruse, în perioada 2007-2013, am reuşit să dovedim şi în Europa că o colaborare strânsă între noi este foarte posibilă şi poate da roade. Iată că, prin tehnica achiziţionată, noi putem face mai multe lucruri pentru salvarea şi siguranţa populaţiei din cele două regiuni”, a spus Nikolov.
Dotări unice în zonă
La rândul său, inspector şef al ISU Giurgiu, colonel Emil Apostol, ne-a spus că judeţul Giurgiu are, la acest moment dotări unice, precum ambarcaţiunea pentru intervenţii pe apă sau sistemul de alarmare a populaţiei. „Unul dintre cele mai mari câştiguri este şi că avem scafandri, este o mare realizare pentru că niciun alt judeţ riveran Dunării nu are scafandri. Nici Călăraşi sau Teleorman. Noi putem, astfel, interveni şi-i putem ajuta şi pe alţii. Când am venit aici, acum 2 ani şi jumătate, eram beneficiari de securitate. În jumătate din judeţ intervenţia era asigurată de alte inspectorate pentru situaţii de urgenţă. Acum, cu ajutorul autorităţilor, al Consiliului Judeţean, am reuşit să facem şi subunităţi de pompieri şi să ne acoperim, integral, judeţul. Acum am devenit furnizori de securitate şi pentru judeţele vecine”, a subliniat Apostol.
Astfel, pompierii giurgiuveni au prezentat, miercuri, 15 ianuarie, printre altele, vehiculul cu şenile, ambarcaţiunea pentru intervenţii pe apă, dar şi scafandrii au făcut o demonstraţie. La rândul lor, pompierii bulgari au venit cu vehiculele cumpărate de ei, precum şenilate cu plug, dar şi o ambarcaţiune specială de stingere a incendiilor pentru nave aflate pe Dunăre.
Cătălina Sfetcu
știre următoare