Nu primesc prea multe soluţii de la autorităţi, iar ei ştiu asta, chiar dacă se tot vorbeşte, la fiecare schimbare de mandat, atât la nivel central, cât şi local, despre integrarea lor socială şi pe piaţa muncii, sau despre un trai mai bun, financiar vorbind, şi pentru ei. Cel mai greu este pentru tinerii seropozitivi care ies din sistemul protecţiei sociale, potrivit legii, odată cu împlinirea a 18 ani, iar cazurile sunt chiar dramatice în ceea ce-i priveşte pe cei cu handicap fizic sau mental. Ştim bine, se lovesc, acum poate ceva mai puţin sau mai voalat, de o stigmatizare nemeritată. Nu reuşesc, totuşi, să îşi găsească un loc de muncă sau să obţină o locuinţă socială, aşa cum se întâmplă cu semenii lor mai „norocoşi”.
Iar statul şi autorităţile locale nici măcar salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap nu le plătesc, luni în şir.
Cu toate acestea, seropozitivii din Giurgiu se încăpăţânează să arate că sunt de folos comunităţii şi că merită toată aprecierea şi sprijinul nostru.
De la remarcabilul proiect privind confecţionarea şi donarea unor lenjerii de pat Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, până la dăruirea din cadrul Asociaţiei „Licurici” a mai multor bunuri necesare unor copii sărmani, sau chiar mâncare unor bătrâni, tinerii din asociaţia menţionată au reuşit să atragă atenţia tuturor prin faptele lor bune, aşa cum îşi şi doresc.
Vineri, 25 octombrie, cei din Asociaţia „Licurici” Giurgiu au organizat o întâlnire în care au anunţat lansarea unui proiect cu UNOPA(Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), denumit „Educaţie pozitivă”. În cadrul proiectului, vor fi organizate mai multe grupuri de suport, unde seropozitivii vor primi consiliere de la specialişti.
Dincolo de acest aspect, întâlnirea de vineri a reprezentat mult mai mult, pentru că cei din Asociaţia „Licurici” au invitat la discuţii pe primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, şi pe liberalul Dumitru Beianu, cunoscut apropiat al asociaţiei. Aceasta, încă din vremea în care era preşedinte al Consiliului Judeţean, fiind implicat în multe dintre proiectele tinerilor, inclusiv în cel privind confecţionarea de lenjerii pentru spital.
„Avem nevoie de ajutor, domnule primar!”
Nicolae Barbu, cel care i-a ajutat mult în perioada în care era consilier local şi preşedinte al fundaţiei ce-i purta numele, a „primit” de la tineri o serie de întrebări interesante.
Ei au vrut să ştie cum pot obţine locuinţe sociale, ce se întâmplă cu salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap, ce şanse au pe piaţa muncii şi, chiar, dacă pot intra gratuit la evenimentele sportive(meciurile de fotbal din Divizia A).
Nu pot fi oferite răspunsuri clare, este firesc.
Legat de locuinţele sociale sau ANL, în mod normal, regulile sunt la fel pentru toţi(ce ironic!), există nişte criterii ce trebuie respectate, a spus edilul şef. Însă, a precizat el, în mandatul său, poate pentru prima oară în ultimii ani, locuinţele cu pricina au fost acordate corect. „Ce e corect nu e neapărat şi echitabil”, a spus Barbu. Just.
Pentru intrarea gratuită la evenimentele sportive, primarul i-a rugat să facă o solicitare în scris şi a promis că va vorbi personal cu patronul Astrei pentru rezervarea mai multor locuri la stadionul „Marin Anastasovici” special pentru tinerii cu handicap sau seropozitivi.
Cât priveşte salariile aşteptate de peste 3 luni, Barbu a specificat că săptămâna viitoare, va fi anunţată o ultimă rectificare de buget, la nivel naţional, bineînţeles, şi sunt toate şansele ca banii să ajungă la însoţitori, cu tot cu restanţe, în jurul datei de 15 noiembrie.
O idee interesantă, însă, a reprezentat-o propunerea lui Barbu privind o colaborare, o asociere cu Primăria Giurgiu, pentru întocmirea unor proiecte europene comune. Cu banii ce ar putea fi obţinuţi, tinerii ar putea chiar să îşi facă un sediu nou.
Atelierele protejate, o necesitate!
Sosit puţin mai târziu la întâlnire, Dumitru Beianu a reiterat aceeaşi idee a accesării, în parteneriat cu autorităţile locale şi judeţene, a unor proiecte europene, asigurându-i pe cei din Asociaţia „Licurici” de tot sprijinul său.
„Dacă vom găsi organizaţii interesate, serioase, pentru parteneriate, putem merge la Consiliul Judeţean şi la Primărie să găsim sprijin pentru cofinanţare, pentru a implementa, inclusiv în acest domeniu sensibil, cât mai multe proiecte în judeţul Giurgiu. Orice idee de proiect, cu bani obţinuţi pe fondurile rămase disponibile pentru 2013, sau, cu puţină răbdare, pentru anul 2014, îşi va găsi rezolvare, cu ajutorul nostru!”, a spus Beianu.
Tot el i-a felicitat pe tinerii seropozitivi şi pe cei din conducerea Asociaţiei „Licurici” pentru tot ce au reuşit să facă, mai ales pentru alţii, dând un exemplu memorabil de solidaritate, amintind de generozitatea lor legat de donarea lenjeriilor de pat.
Beianu a îmbrăţişat şi ideea conducerii Asociaţiei „Licurici” referitor la crearea la Giurgiu a unui atelier protejat. Acolo, persoanele cu handicap şi seropozitivii pot învăţa o meserie, pentru ca, atunci când părăsesc sistemul de protecţie socială, să îşi găsească mult mai uşor un loc de muncă.
Plecând de la realitatea potrivit căreia de pe băncile facultăţilor private ies tineri care au plătit bani grei pentru o diplomă, dar nu au învăţat mare lucru, Dumitru Beianu a spus că o calificare într-o meserie este salvarea multor giurgiuveni, în special a celor cărora li s-a adresat.
Probabil cea mai emoţionantă declaraţie a aparţinut unui tânăr ambiţios, din asociaţie, el spunând că nu vrea să fie o povară pentru societate, ci vrea să demonstreze că poate să ajute. Şi că, pentru asta, trebuie să fie spriinit de autorităţi. Cu speranţa că semnalul lor a fost recepţionat, aşteptăm veşti bune de la Asociaţia „Licurici”, în toate aspectele dezbătute vineri seara, dar mai ales în cel al proiectului referitor la dotarea Spitalului Judeţean cu lenjerii pentru toate paturile.
Pentru acest lucru, ei au nevoie de sprijin de la oameni cu suflet mare pentru a mai cumpăra material, dar şi pentru a achiziţiona o maşină de cusut. Ei au în prezent una singură a lor, şi o alta împrumutată de la un cadru medical din spital.
Cătălina Sfetcu
știre anterioară