Actualitate

Spitalul Judeţean Giurgiu – reloaded

Vineri, 30 septembrie 2011, am explorat Spitalul Judeţean de Urgenţă. Putem spune aşa, pentru că, în adevărata expediţie întreprinsă, am parcurs kilometri începând de la subsolul spitalului vechi şi până la etajul IV al spitalului nou. Peste tot, pe lângă personalul medical şi pacienţi, am văzut constructori, instalatori şi zugravi. De parcă sistemul imunitar al spitalului s-ar afla în alertă maximă, luptând cu o infecţie generalizată.

Traian Paraschivescu, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, ghidul nostru în acest periplu, ne-a declarat: „Practic, noi acum muncim ca să recreem o stare de normalitate, pentru a restabili un mod de organizare şi gândire ce respectă condiţiile acreditării ca spital de gradul III”.

La subsolul spitalului vechi se sapă, în exterior, la doi metri adâncime, iar fundaţia este izolată cu o membrană specială şi polistiren expandat. Încăperile din subsol, care la preluare erau depreciate total, au fost refăcute, fiind gata să primească atelierele de întreţinere. Secţia de oftalmologie poate fi văzută cu ochi buni acum, după o igienizare totală ce include geamuri termopan, faianţă înlocuită, lavabilă şi linoleum proaspăt aplicate.

„Săptămâna viitoare va fi finalizată licitaţia pentru dotarea secţiei de radiologie-imagistică. Odată cu achiziţionarea celor trei aparate, adică un computer tomograf, RMN şi un braţ mobil Roentgen, giurgiuvenii vor putea să facă la ei în oraş investigaţii pentru care, până mai ieri, trebuiau să se deplaseze la Bucureşti”, a conchis Traian Paraschivescu.

Pe de altă parte, laboratorul anatomo-patologic se mută într-o locaţie renovată total, cu mult mai mult spaţiu la dispoziţie. În vechiul amplasament care, în acest moment, chiar arată patologic, dar va fi reabilitat rapid, va funcţiona aparatura licitată.

O altă noutate este reprezentată de înfiinţarea unei linii de gardă pentru urgenţe stomatologice. Durerile de dinţi nocturne vor avea de acum un loc unde vor dispărea, pentru că două cabinete noi vor prelua aceste urgenţe.

În acelaşi timp, ortopedia are acum o sală de operaţii proprie, cei care lucrează pe os nemaifiind nevoiţi să împartă sala cu alte operaţii chirurgicale. Şi aceasta, ca şi celelalte trei săli, va fi dotată cu o masă de operaţie ultramodernă şi lămpi chirurgicale noi.

Pentru a marca o continuitate, pe tot traseul am observat instalaţia de oxigen refăcută în totalitate, vasul tampon pentru oxigen, ca şi cele două puncte termice noi, câte unul pentru spitalul nou şi spitalul vechi.

Un proiect novator îl reprezintă reinventarea ambientului natural. Spitalul Judeţean Giurgiu este construit într-un cadru natural deosebit, vegetaţia din curte atenuează zgomotele oraşului, asigurând liniştea necesară refacerii. Construcţiile disparate din jurul spitalului vechi vor dispărea, lăsând decorul natural să contribuie la apariţia unei oaze terapeutice.

Când toate aceste investiţii vor fi finalizate, iar termenul este luna mai a anului 2012, locuitorii oraşului şi ai judeţului vor avea, într-adevăr, o întâlnire de gradul III cu noul Spital Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!