Premierul Ludovic Orban a susţinut, duminică, 15 martie, o conferinţă de presă în care a vorbit despre măsurile ce urmează a fi luate pe perioada în care în România va fi stare de urgenţă. Izolare obligatorie la domiciliu, pentru cei care sosesc în România din ţări cu peste 500 de cazuri, sau carantină, pentru cei care revin în ţară din zone carantinate, sunt doar două dintre măsurile ce urmează a fi luate.
„Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic – din informaţiile pe care le am, este vorba de 139 de cetăţeni români care sunt diagnosticaţi cu acest virus – este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente şi care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat şi au fost criticate de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune”, a precizat Ludovic Orban.
Printre măsurile prezentate de premier, ce urmează a fi luate începând de luni, se numără şi aceea ca toţi cetăţenii care sosesc în România din ţări ce au peste 500 de cazuri vor fi obligaţi să se izoleze la domiciliu, iar cei care vin din zone în care este instituită carantina vor intra obligatoriu, la intrarea în ţară, toţi în carantină.
„După cum aţi fost informaţi, din toate ţările în care există un număr de peste 500 de cazuri se va institui obligaţia intrării în izolare la domiciliu a cetăţenilor care vin din aceste state. De asemenea, pentru toţi cei care vin din zone în care este instituită carantina se va lua în mod obligatoriu, odată cu intrarea în ţară, măsura de intrare în carantină pentru toţi cetăţenii care vin din astfel de zone”, a afirmat Ludovic Orban.
Şeful Executivului a adăugat că s-au luat măsuri pentru „a îmbunătăţi capacitatea de acţiune a diferitelor instituţii ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilităţii de răspândire a virusului” şi a solicitat tuturor cetăţenilor să respecte toate recomandările formulate de medicii epidemiologi şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ce sunt transmise prin intermediul unor informări şi anunţuri de utilitate publică.
„Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetăţeni, ca orice cetăţean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu.
De asemenea, chiar dacă viaţa trebuie să se desfăşoare normal în continuare, căutaţi să respectaţi recomandările formulate – care sunt foarte importante pentru dumneavoastră – privind evitarea infectării cu COVID-19 sau, pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alţii, în cazul în care sunteţi purtător al virusului, măsuri care ţin de menţinerea unei relaţii sociale care să-i protejeze pe ceilalţi: respectarea unei distanţe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrăţişarea. Ştim foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos şi suntem obişnuiţi cu efuziuni afective atunci când ne întâlnim prieteni, rude.
Va trebui să ne manifestăm afecţiunea, prietenia de la distanţă. Va trebui să respectăm toate celelalte indicaţii care sunt stabilite şi transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare”, a mai subliniat premierul Ludovic Orban.
Şeful Executivului a precizat că „această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice” şi din acest motiv s-a constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei şi să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susţine toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie.
Nu în ultimul rând, prim-ministrul a solicitat tuturor angajaţilor instituţiilor statului să fie „pe deplin mobilizaţi, să susţină toate măsurile care sunt adoptate de guvern”, iar celor din mediul privat le-a cerut să fie „extrem de dispuşi spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim, ca guvern, să adoptăm cele mai bune soluţii care să permită mersul înainte al economiei”.
Economia trebuie să funcţioneze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condiţiile în care sunt date cât mai aproape de normal”, a conchis Ludovic Orban.