Actualitate

Studentul român al anului de pe alte continente este giurgiuvean şi se numeşte Călin Ciprian Andrei

Zilele trecute, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei gale menite a evidenţia cei mai merituoşi bursieri pe care-i dă România afară. Ei bine, printre aceştia se află şi un giurgiuvean, desemnat ”Studentul român al anului de pe alte continente”.

Este vorba de Călin Ciprian Andrei, fiul inginerului Ovidiu Andrei, proprietarul unei cunoscute firme de proiectare din urbe, şi al profesoarei de franceză Mariana Andrei, fostă directoare la Şcoala generală nr. 4, fost inspector şcolar.

Călin Ciprian Andrei este născut la Giurgiu pe 18 iulie 1984, iar după absolvirea cursurilor Şcolii generale nr. 4, între 1999 şi 2003 a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din Bucureşti, secţia grafică. A urmat mai apoi, firesc, Facultatea de Arte Plastice, secţia grafică din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti. După doi ani, a câştigat o bursă de studiu guvernamentală de acord bilateral, pe perioada septembrie 2005-iulie 2007, la China Academy of Art, International College, departamentul de caligrafie, Hangzhou – China. A revenit în ţară, la Universitatea de Arte Bucureşti, pentru a-şi lua licenţa, absolvită în iunie 2009. Până în 2011 şi-a definitivat masteratul la aceeaşi facultate a universităţii bucureştene, profesor coordonator fiindu-i conferenţiarul universitar dr. Eugen Gustea.

Actualmente este doctorand cu bursă guvernamentală chineză la China Academy of Art, departamentul de caligrafie. După cum a declarat, planul iniţial al lui Călin a fost să studieze gravura chinezească în lemn, însă pe parcursul primului an, a descoperit caligrafia. A decis pe loc să-şi schimbe domeniul de studiu, iar după terminarea celor doi ani de bursă, şi până în 2011, a mai ajuns de două ori în China reprezentând România la concursul internaţional de limba chineză ”Puntea limbii chineze”.

Călin Ciprian Andrei este convins că ”a studia caligrafia este o provocare imensă, domeniul fiind prea puţin studiat de către occidentali”. Nota bene, cu excepţia acestuia, domeniul nu a mai fost studiat de nici un alt român într-un mod riguros.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!