Marţi, 20 ianuarie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să convoace Comisia Juridică pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat că plenul va fi convocat săptămâna viitoare, la 24 de ore de la finalizarea raportului. Şedinţa Comisiei Juridice are loc miercuri, dezbaterile putând continua până săptămâna viitoare.
Cum-necum, în contextul creşterii francului elveţian, majoritatea partidelor parlamentare au opinat de la bun început că această lege a insolvenţei persoanelor fizice reprezintă unica reglementare care poate ajuta cetăţeanul de rând. Adică cel cu probleme financiare majore.
Ce presupune legea în cauză? După modelul legii insolvenţei care se aplică firmelor, persoanele fizice care au datorii şi care nu le pot achita, vor putea opta, după intrarea în vigoare a legii, pentru intrarea în insolvenţă, situaţie în care vor fi protejaţi de creditori o perioadă de timp. Acceptul pentru intrarea în insolvenţă va fi dat de un judecător, iar odată deschisă procedura, insolventul-persoană fizică va avea o perioadă de 3-5 ani în care să stabilească un plan de redresare financiară şi să îşi plătească o parte din datorii.
În perioada de graţie decisă de lege, debitorul va fi apărat în faţa unor eventuale executări silite care, în momentul de faţă, se desfăşoară la scurt timp după acumularea de restanţe la bănci.
Mai este de menţionat că legea ar prevede ca doar 30% din veniturile românului împovărat de datorii să mai fie direcţionate spre cheltuielile curente, restul de 70% mergând automat către ştergerea datoriilor acumulate.