Social

Suntem cei mai expuşi din Uniunea Europeană să ne pierdem locurile de muncă

racolari

Conform Institutului European de Cercetări Economice Bruegel, în rândul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de muncă variază de la 46,7% în Suedia, la 61,9% în România.

În comparaţie, un studiu similar realizat la Universitatea Oxford a arătat că 47% dintre americani se află în categoria celor pe cale să-şi piardă locurile de muncă în următoarele două decenii din cauza progresului tehnologic. Progres ce va presupune – implacabil – automatizarea activităţii acestora.

Fals paradoxal, tocmai ţările de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, având în vedere că dezvoltarea capacităţii roboţilor de a învăţa şi creşterea mobilităţii acestora vor afecta preponderent locurile de muncă cu salarii mici şi cerinţe reduse în privinţa calificării.

În Europa Centrală şi de Est, Croaţia are un risc de automatizare a locurilor de muncă de 57,9%, Bulgaria – 56,5%, Polonia – 56,3%, Ungaria – 55,3%, Austria – 54,1%, Cehia – 53,6% şi Slovenia – 53,2%.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!