Social

Teoretic, de astăzi ar fi trebuit să intre în vigoare Legea Medierii… Practic, nu se ştie când se va întâmpla acest lucru

Anunţată „cu surle şi trâmbiţe” şi mediatizată puternic de mai bine de un an, Legea Medierii ar fi trebuit să intre în vigoare de astăzi. Aşa cum se întâmplă, însă, de obicei, în România, după ce au fost puse la punct toate detaliile, intrarea în vigoare începe cu… o amânare!

Teoretic, legea medierii ar avea ca scop degrevarea instanţelor de judecată, sufocate de procese. Tot teoretic, de la 1 februarie, nimeni nu s-ar mai fi putut prezenta în faţa judecătorului până a trecut, în prealabil, pe la mediator, care ar trebui să încerce – aşa cum o spune şi numele noii „meserii” – medierea conflictului. Numai că totul a rămas, cel puţin deocamdaă, doar pe hârtie, pentru că, practic, legea nu a intrat în vigoare… Data de la care vom fi obligaţi să apelăm la mediator este, deocamdată, o nebuloasă, aşa că, până una-alta, tot judecătorul rămâne singura soluţie de rezolvarea a unei probleme, indiferent că vorbim de latura penală sau cea civilă…

Potrivit Legii Medierii,  nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o vizită obligatorie, de informare, la mediator, iar atunci când această lege va intra în vigoare – dacă se va întâmpla, până la urmă, acest lucru, atât instanţele, cât şi poliţiştii şi procurorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia părţilor aflate în conflict tabloul complet al mediatorilor autorizaţi. Atunci când este vorba despre o plângere penală, de exemplu,  dacă se încheie un contract de mediere, urmărirea penală este suspendată maximum trei luni.  Medierea poate avea loc şi dacă părţile s-au adresat deja instanţei. În acest caz, procesul aflat pe rolul instanţei se suspendă la cererea părţilor până la finalizarea medierii, dar nu mai mult de 3 luni, în cauzele penale. Chiar dacă nu vor să meargă pe calea unei posibile împăcări, justiţiabilii vor fi nevoiţi să aleagă un mediator cu care vor parcuge cel puţin o şedinţă (gratuită) de informare. În judeţul Giurgiu, există 34 de mediatori autorizaţi, însă nu se ştie când vot începe să practice, concret, această meserie, pentru că este neclar de când va intra în vigoare această lege. Unii spun că, pe parte civilă, ar fi vorba despre data de 15 februarie, când intră în vigoare noul cod de procedură civilă şi că pe partea penală nu se ştie încă o dată concretă, pentru că ar urma ca Legea Medierii să acţioneze odată cu aprobarea noului Cod penal, iar acestă aprobare este, se pare, încă foarte departe.

Știri asemănătoare

1 comentariu

Yasin 2 iunie 2015 at 15:21

Am vazut ca si tarifele pacrlriaor primariei capitalei sunt identice. Sper doar ca macar banii sa nu mai intra exclusiv doar in buzunarul patronilor privati, poate mai facem si ceva parcari de banii astia, nu doar var pe ciment.Din pacate, avem si alte exemple similare, unul chiar in sectorul 6, unde primaria ia yero lei si yero bani de la firma privata care ridica masini parcate gresit si le restituie contra 7 milioane bucata, super+afacere.

Răspunde

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!