Săptămâna viitoare, Giurgiu se îmbracă în straie de festival. Existenţa unei noi ediţii a Festivalului Teatrelor Dunărene nu mai este pusă sub semnul întrebării, iar giurgiuvenii de toate vârstele sunt invitaţi să îşi rezerve serile, prânzurile şi după-amiazele pentru teatru, mai ales că intrarea este liberă. Vor fi multe spectacole, evenimente culturale şi un recital surprinzător. “Giurgiu înseamnă şi teatru”. Sub această deviză, conducerea Teatrului “Tudor Vianu” a reuşit să convingă mai mulţi sponsori cu ajutorul cărora cea de-a XIV-a ediţie a festivalului va fi posibilă. Vestea bună a fost dată publicităţii într-o conferinţă de presă, marţi, 8 noiembrie, de către directorul acestei instituţii, Mircea M. Ionescu, care a declarat că „minunea” se datorează unor oameni de suflet cărora le-a bătut la uşă.
Festivalul va fi deschis luni, 14 noimbrie, de doi reputaţi actori, Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, la ora 16.30, după ce la ora 11.00 se va juca spectacolul “Cănuţă la bacalaureat”. Seara, dramaturgul Mircea M. Ionescu îşi va lansa volumul “Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi”, titlu ce se potriveşte mănuşă drept replică unor “susţinători” ai culturii româneşti.
Marţi, din programul festivalului fac parte spectacolele “Decameronul”, al Teatrului de păpuşi de la Silistra (ora 12.00), “Ultima dragoste a lui Don Juan”, producţie a actualei stagiuni (ora 17.00), dar şi spectacolul “Poveşti de familie” al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila (18.30). Seara de marţi se va încheia cu un tulburător recital muzical susţinut de Vanesa Radu, fostă membră a Cenaclului Flacăra (20.00).
În a treia zi de festival se va juca “Scufiţa Roşie” a Teatrului Guliver din Galaţi şi spectacolul Woyzeck (ora 18.30) al Teatrului Dramatic “Fani Tardini” Galaţi.
Joi, în ultima zi de festival, se vor anunţa rezultatele concursului de dramaturgie în doi (ora 16.00) şi va ava loc un simpozion cu tema “Dramaturgia română de azi”, apoi va avea loc spectacolul “Bordelul” al Teatrului Pygmalion Viena (ora 18.00), pentru ca în finalul absolut, Anca Sigartău să închidă festivalul cu “Puşlamaua de la etajul 13” (ora 20.00).
O paleta tentantă de spectacole şi un ”Tudor Vianu” care îşi aşteaptă cu nerăbdare musafirii. Cafeneaua are mobilier nou, fântânile arteziene din faţa teatrului se vor repara şi tot teatrul va fi primenit pentru marele eveniment. Aşa cum se cuvine, fie şi în cel mai auster an de după 1990.