Actualitate

Trei centrale solaro-electrice vor fi construite la Slobozia, Gostinu şi Gogoşari

Energie electrică mai ieftină sau chiar gratuită pentru Consiliul Judeţean, instituţiile subordonate şi primăriile din Giurgiu. Autorităţile judeţene au un program ce prevede construirea a trei centrale solaro-electrice în trei zone diferite ale judeţului. Dincolo de folosirea resurselor regenerabile, cele trei obiective vor însemna şi crearea a zeci de locuri de muncă pentru giurgiuveni.

În baza strategiei de dezvoltare a judeţului Giurgiu pentru perioada 2008-2013, două dintre punctele esenţiale sunt acelea ale atragerii investiţiilor străine la nivelul judeţului Giurgiu şi reducerea consumului de energie electrică, alături de reducerea costurilor aferente acestei utilităţi, fie că este vorba despre iluminatul public stradal, fie consumul propriu al instituţiilor publice, ne-au spus reprezentanţii Consiliului Judeţean.

„În acest sens, în urmă cu mai bine de doi ani, a început pregătirea primului proiect din domeniu, fiind vorba despre o centrală solaro-electrică ce urmează să fie amenajată în comuna Slobozia. Investiţia îşi propune, spunem noi, un lucru ambiţios, acela de a oferi consumul gratuit de energie electrică în cazul Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate”, ne-a spus manager public al judeţului Giurgiu, Mihaela Cristea.

Centrala solaro-electrică de la Slobozia, cu o capacitate de 3 megawaţi, construită de investitori germani, este o parte a unui contract de asociere în participaţiune. După realizarea acesteia, un megawat va fi utilizat pentru consumul propriu al Consiliului Judeţean şi al instituţiilor subordonate, valoarea investiţiei fiind estimată la circa 5 milioane de euro. În plus, amenajarea centralei va însemna crearea a 30 de locuri de muncă temporare şi 10 permanente. Din acelaşi proiect, face parte şi realizarea unei centrale solaro-electrice de 80 de megawaţi în Gostinu.

„Practic, este un tot unitar care îşi propune, pe de-o parte, utilizarea resurselor energetice regenerabile – conform normativelor europene, până în 2020 ne sunt impuse anumite limite pentru producerea energiei verzi -, pe de altă parte, acea reducere a costurilor cu iluminatul public şi iluminatul prorpiu al CJ şi instituţiilor subordonate”, a precizat Cristea.

La Gostinu, vor fi create 20 de locuri de muncă permanente şi 30 temporare. Şi la Gogoşari se doreşte a fi amenajată o altă centrală solaro-electrică, valoarea investiţiei ridicându-se la 20 de milioane de euro. „Această centrală îşi propune, de această dată, asigurarea consumului de energie electrică necesar autorităţilor publice locale de pe raza judeţului Giurgiu, care s-au constituit într-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Iluminat Public Eficient. Conform estimărilor făcute în baza studiilor tehnico-economice, consumul pentru primării fiind undeva la 3,5 megawaţi”, a mai spus Mihaela Cristea.

În ceea ce priveşte centrala de la Gogoşari, investiţia se află în faza de finalizare a documentaţiei tehnico-economice, finalizarea acestei etape şi demararea lucrărilor fiind încetinite de contextul actual al bugetului blocat al Consiliului Judeţean.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!