Sport

Trei zile până la startul noului sezon al Ligii a IV-a. Lucruri neştiute despre echipele din fotbalul giurgiuvean

Cristian Paraschiv, campion judeţean cu Petrolul Roata Cartojani - Foto: Daniel Grecu / Informaţia de Giurgiu
Cristian Paraschiv, campion judeţean cu Petrolul Roata Cartojani / Foto: Daniel Grecu – Informaţia de Giurgiu

Noul sezon al Ligii a IV-a Giurgiu va debuta sâmbătă, 6 septembrie. Partidele vor începe la ora 17.00 în ambele serii, iar în deschiderea acestora vor avea loc meciurile echipelor de Juniori A1.

Douăzeci şi şase de echipe, două serii, un singur trofeu dedicat campionilor. Au mai rămas trei zile până la debutul stagiunii 2014/2015 a Ligii a IV-a, competiţie organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Giurgiu, iar informatiadegiurgiu.ro vă invită să lecturaţi o serie de informaţii inedite despre echipele care vor lua startul în noua stagiune.

În primul rând iată componenţa celor două serii:

         SERIA SUD:                  SERIA NORD:
     Viitorul Vedea              Petrolul Roata Cartojani
     Mihai Viteazul Călugăreni   FC Bolintin Malu Spart
     CSM Dunărea Giurgiu         Argeşul Mihăileşti
     AS Prundu                   Avântul Floreşti
     Spicul Izvoru               Unirea Cosoba
     Real Vărăşti                AS Crevedia Mare
     Unirea Izvoarele            Silver Inter Zorile
     Real Colibaşi               Zmeii Ogrezeni
     Voinţa Slobozia             Luceafărul Trestieni
     Arsenal Malu                AS Buturugeni
     Dunărea Oinacu              FC Naipu
     Argeşul Hotarele            Olimpia Mârşa
     Progresul Valea Dragului    Voinţa Podişor

Prima etapă programează următoarele meciuri:

           SERIA SUD                   SERIA NORD
     Slobozia – Călugăreni       Podişor – Zorile
     Valea Dragului – Prundu     Ogrezeni – Buturugeni
     Vedea – Hotarele            Mârşa – Floreşti
     Izvoarele – Oinacu          Naipu – Crevedia Mare
     CSM Dunărea – Vărăşti       FC Bolintin – Trestieni
     Colibaşi – Malu             Mihăileşti – Cosoba
     Izvoru stă.                 Cartojani stă.

Iar acum a venit rândul informaţiilor inedite!

SERIA SUD:
Hotarele a fost singura comună care a avut două formaţii sezonul trecut în Liga a IV-a: Argeşul şi AS Scărişoara. Din cauza problemelor financiare a rămas o singură echipă, Argeşul. AS Scărişoara a fost forţată să se retragă după cinci sezoane petrecute în Liga a IV-a.

De la înfiinţarea Asociaţiei Judeţene de Fotbal s-au mai aflat simultan în primul eşalon al fotbalului giurgiuvean echipe din aceeaşi comună, după cum urmează: Roata de Jos – Cartojani, Gogoşari – Izvoru, Călugăreni – Brăniştari, Vlad Ţepeş – Grădiştea, Frăteşti – Remuş, Izvoarele – Valea Bujorului, Ogrezeni – Hobaia (Bălăşoieni) şi Ghimpaţi – Naipu.

Alături de FC Bolintin Vale Malu Spart (sezonul 2010/2011), Arsenal Malu este echipa giurgiuveană cu cel mai lung parcurs în Cupa României (din Liga a IV-a) – trei tururi. Arsenal de Giurgiu a eliminat în vară echipele de Liga a III-a CS Tunari (scor 3-2, după prelungiri) şi Metaloglobus Bucureşti (scor 2-1), fiind învinsă de CS Ştefăneşti (scor 0-1).

Sezonul trecut AS Prundu a fost echipa cu cele mai multe goluri marcate: 75, media fiind de aproape 3,5 goluri înscrise pe etapă!

Echipa municipalităţii a fost una a contrastelor în stagiunea precedentă. Dacă în tur au fost utilizaţi jucători cu o medie de vârstă de peste 28 de ani, în retur media a scăzut vertiginos până la 21 de ani. Acest lucru s-a datorat şi retragerii din campionat a celor de la CS Nova Force, CSM Dunărea preluând majoritatea jucătorilor. Singurii “supravieţuitori” dintre tur şi retur au fost Draghia, Şerbănescu şi Remuş.

Dunărea Oinacu îşi dispută meciurile de “acasă” pe terenul din satul Braniştea. Acelaşi care a găzduit şi partide în cel de-al treilea eşalon al fotbalului românesc. Triplă campioană a judeţului (1989, 1992 şi 2003), echipa din Braniştea a evoluat şase sezoane în “C”.

Comuna Călugăreni are un titlu de campioană a judeţului Giurgiu. Acesta n-a fost cucerit de Mihai Viteazul Călugăreni, ci de Săgeata… Brăniştari (în 2002). Totuşi, Mihai Viteazul Călugăreni a reuşit sezonul trecut o performanţă remarcabilă pentru o nou-promovată: a jucat finala.

Valea Dragului este localitatea care l-a dat fotbalului românesc pe celebrul portar Ion “Ţop” Voinescu. De şase ori campion al României şi de cinci ori câştigător al Cupei (toate trofeele au fost obţinute cu CCA / Steaua Bucureşti). Participant în 1952 cu “Naţionala” României la Olimpiada de la Helsinki (Finlanda), Voinescu a fost considerat la vremea respectivă cel mai bun portar al lumii.

Sezonul trecut a fost primul pentru Colibaşi în Liga a IV-a. Cu toate acestea, “Realul” nu s-a făcut de râs, ocupând un meritat loc 6.

Cealaltă echipă cu nume celebru din Liga a IV-a, Real Vărăşti, a fost singura formaţie din sezonul trecut care a disputat 7 din cele 11 meciuri de pe teren propriu în tur. Şi, evident, 4 în retur (cele mai puţine).

Cea mai mică distanţă dintre două stadioane din Liga a IV-a Giurgiu: 5 kilometri între Ciocoveni (Valea Dragului) şi Vărăşti; cea mai mare distanţă dintre două stadioane: 87 de kilometri între Izvoru şi Hotarele. Ambele în Seria Sud.

În ciuda faptului că este echipa care provine dintr-un sat al uneia dintre cele mai mici comune din judeţ ca populaţie (doar Schitu, Isvoarele şi Bulbucata au mai puţini locuitori), Spicul are o tradiţie bogată în fotbalul giurgiuvean. Spre exemplu, în anii ’60, Izvoru evolua în prima divizie a Regiunii Bucureşti alături de formaţii precum Dunărea Giurgiu, Dunărea Călăraşi, Şantierul Naval Olteniţa sau Avântul Slobozia (Ialomiţa)!

Izvoarele este localitatea cu cea mai bună bază sportivă din judeţ. Piesa de rezistenţă este stadionul “Nicolae Mangeac”, al cărui gazon rivalizează cu cele existente în Liga I. Datorită condiţiilor oferite, AJF Giurgiu a organizat aici barajul de anul trecut.

Singura formaţie din judeţ antrenată de un jucător (încă activ!) în Liga a III-a. Fost jucător de bază la Dunărea Giurgiu pe când echipa fanion a judeţului evolua în Liga a II-a, George Şanţmare este legitimat în acest moment la Inter Clinceni. Sezonul trecut George a ratat atât titlul de campion al judeţului cu Viitorul Vedea cât şi promovarea în Liga a II-a cu echipa  de club. Urmează revanşa?

Viitorul Vedea a dominat autoritar Seria Sud, însă a clacat la barajul pentru desemnarea campioanei judeţene / Foto: Bogdan Vladu - Informaţia de Giurgiu
Viitorul Vedea a dominat autoritar Seria Sud, însă a clacat la barajul pentru desemnarea campioanei judeţene
/ Foto: Bogdan Vladu – Informaţia de Giurgiu

Voinţa Slobozia este echipa cu cele mai multe prezenţe în Liga a IV-a după înfiinţarea AJF Giurgiu. Din 1991 şi până în prezent Voinţa Slobozia a evoluat în 21 din cele 23 de sezoane organizate de Asociaţia Judeţeană de Fotbal!

SERIA NORD:
Campioană a judeţului Giurgiu în 2005, Argeşul Mihăileşti a evoluat în sezonul 2005/2006 în Liga a III-a, clasându-se pe locul 9. În 2006 echipei i se schimbă oficial denumirea în CS Concordia Chiajna şi este mutată în localitatea ilfoveană. Dacă ulterior Concordia a ajuns să promoveze în Liga a II-a şi ulterior în Liga I, fotbalul a fost reorganizat la Mihăileşti. În 2007 a apărut echipa FC Argeşul Mihăileşti, urmată ulterior de CS Argeşul 2009 Mihăileşti care a evoluat inclusiv în Liga a III-a.

Buturugeni este localitatea de baştină a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu şi totodată (declarat) cel mai bogat român.

Cel mai bun rezultat din istoria fotbalistică a localităţii Crevedia Mare a fost înregistrat în anul 1998 (locul 3). Sezonul trecut, AS Crevedia Mare s-a clasat pe locul 9 în Seria Nord.

Singura campioană a judeţului Giurgiu (2012) care a câştigat barajul de promovare în Liga a III-a (3-1 cu Pamimai Videle, campioana judeţului Teleorman) însă nu s-a înscris în competiţie. Motivul celor de la Avântul Floreşti? Lipsa fondurilor.

Avântul Floreşti este formaţia cu cele mai multe goluri marcate într-un sezon, 165, din cele 26 de echipe care vor lua startul în ediţia 2014/2015 a Ligii a IV-a.

Dintre toate formaţiile prezente la startul noului sezon al Ligii a IV-a, FC Bolintin Vale Malu Spart deţine cele mai multe recorduri. Printre acestea amintim: cele mai multe titluri AJF Giurgiu (2), cele mai multe sezoane pe podium (10), cele mai multe puncte acumulate într-un sezon (89).

După trei sezoane, FC Naipu revine în Liga a IV-a. Fostă vicecampioană AJF Giurgiu (în 2005, sub denumirea de Roneda), echipa din Naipu mai are în palmares două locuri trei.

Născut în anul 1966, mijlocaşul Nicolae Stan (Luceafărul Trestieni) a fost cel mai vârstnic jucător utilizat sezonul trecut în Liga a IV-a.

În Liga a IV-a se joacă tare / Foto: Bogdan Vladu, Informaţia de Giurgiu
În Liga a IV-a se joacă tare / Foto: Bogdan Vladu – Informaţia de Giurgiu

Şaisprezece ani au trecut de la precedenta prezenţă în Liga a IV-a a localităţii Mârşa. Atunci formaţia s-a retras din campionat în timpul turului. Să sperăm că scenariul nu se va repeta în acest sezon.

Petrolul Roata Cartojani este echipa cu cele mai puţine goluri primite într-un sezon (dintre actualele participante în Liga a IV-a). Recordul a fost stabilit sezonul trecut, atunci când formaţia din comuna Roata de Jos a primit numai 18 goluri. De asemenea, Petrolul este a treia echipă care a devenit campioană judeţeană la numai un sezon după ce a reuşit promovarea.

Roata de Jos este comuna cu cele mai multe titluri de campioană din fotbalul giurgiuvean: 8. Acestea au fost cucerite de două formaţii: Petrolul Roata de Jos şi Petrolul Roata de Jos Cartojani. Cinci din cele opt titluri au fost câştigate după 1991, în campionatul organizat de AJF Giurgiu.

Cel mai bun rezultat al echipei din comuna Grădinari a fost consemnat în sezonul 2011/2012 (locul 2). Stagiunea trecută Silver Inter Zorile a ocupat locul 10 în Seria Nord şi a dat ce mai bun marcator al sezonului: Titi Neagu (30 de goluri).

Sezonul care debutează pe 6 septembrie va fi al doilea pentru Unirea în Liga a IV-a. Anul trecut formaţia din Cosoba s-a clasat pe locul 5 în Seria Nord, cu toate că a primit o penalizare de două puncte din partea AJF.

Deşi s-a clasat sezonul trecut abia pe locul 7 în “Onoare” (Seria Nord), Voinţa Podişor a fost acceptată în Liga a IV-a deoarece formaţiile clasate înaintea sa au refuzat din motive financiare sau din cauza bazelor sportive neomologate. Voinţa a primit acceptul nu numai din partea AJF Giurgiu ci şi a celorlalte participante din Liga a IV-a.

Una dintre cele mai mari rivalităţi din fotbalul giurgiuvean a dispărut în sezonul 2012/2013 odată cu retragerea echipei Dragonii Ogrezeni din Liga a IV-a. Singura reprezentantă a comunei a rămas Zmeii, formaţie cu rezultate mai puţin importante decât rivala sa, însă cu un nume la fel de fioros.

Rămâneţi pe informatiadegiurgiu.ro pentru a afla mai multe detalii despre Liga a IV-a Giurgiu. Nu rataţi nici materialele de la ValahiaTV dedicate campionatului giurgiuvean!

Text şi statistică: Bogdan Vladu
Foto: Daniel Grecu şi Bogdan Vladu

NOTĂ: Rugăm persoanele care vor prelua informațiile de mai sus, să specifice sursa. Mulțumim!

CITEŞTE ŞI:Noul sezon al Ligii a IV-a debutează la 6 septembrie

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!