Actualitate La zi Social

UIMITOR: 50 de micuţi din Giurgiu, cu unul sau ambii părinţi seropozitivi, au venit pe lume sănătoşi

maternitateDezbaterile, la Giurgiu, pe tema tinerilor seropozitivi cuprind, din fericire, şi aspecte pozitive, mesaje şi gânduri optimiste, dar, iată, şi statistici îmbucurătoare.
Marţi, 3 decembrie, după o acţiune similară desfăşurată, săptămâna trecută, de cei din Asociaţia Viaţă şi Speranţă, a venit rândul celor de la Asociaţia „Licurici”  să-i cheme la o masă comună pe reprezentanţii mai multor instituţii ce pot da o mână de ajutor în problema celor cu HIV/SIDA.
Astfel, în cadrul campaniei, desfăşurate la nivel naţional, denumite „In my shoes” sunt organizate dezbateri cu tema „HIV/SIDA- o problemă a comunităţii”.
La întrunirea organizată chiar la sediul Asociaţiei « Licurici », a venit şi medicul Rodica Ţaga, cea care i-a îngrijit încă de când erau copii pe tinerii seropozitivi din structura menţionată.hiv sida
Ea a vorbit despre cât de mândră este de ei, de evoluţia lor. Au învăţat să aibă grijă de ei şi de cei din jurul lor, dar cel mai important este că au învăţat să viseze la viitor. Avem tineri care au terminat o facultate, au un loc de muncă, au o familie. Iar mândria noastră este aceea că peste 50 de copii născuţi dintr-o familie cu unul sau ambii părinţi seropozitivi au venit pe lume sănătoşi, a spus Rodica Ţaga.
Întrebată care este situaţia la Giurgiu a persoanelor seropozitive, ca şi număr, medicul Rodica Ţaga a precizat că potrivit unei liste cu cei care se înscriu în programul naţional de tratament, sunt 297 de giurgiuveni cu HIV/SIDA. Anul acesta, însă, au fost depistate doar 6 noi cazuri, iar incidenţa în ceea ce ne priveşte este mult mai mică faţă de alte judeţe.
Ajutor există, trebuie să aibă curaj să îl ceară
Alături întotdeauna de prietenii săi din Asociaţia „Licurici”, administratorul public al judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu, a onorat şi de această dată invitaţia conducerii structurii. Şi, din nou, a avut un mesaj optimist, încurajator. El a reamintit mai întâi de exemplul pe care tinerii seropozitivi de la „Licurici” l-au dat întregii comunităţi prin proiectul lenjeriilor de pat donate Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, şi le-a reamintit acestora că trebuie să ceară pentru a primi.
„De fiecare dată când am avut ocazia să vorbesc cu ei, aici, în acest sediu, şi nu numai, asta am încercat să fac, să îi conving că pot solicita orice unei comunităţi care îi apreciază, unei comunităţi care nu-i mai consideră, decât cu totul accidental, ca fiind altfel. Trebuie să îndrăznească, şi fiecare în parte, dar şi în această echipă frumoasă”, a spus Beianu.hiv sida 3
De altfel, el a mers la întâlnirea de marţi şi cu veşti bune, spunând că a reuşit să facă rost de o sponsorizare de 5.000 de lei pentru Asociaţie, de un aparat multifuncţional pentru unul dintre tinerii de la „Licurici”, de o maşină de cusut pentru proiectul cu lenjeriile. În plus, Beianu a spus că va discuta cu cei din conducerea Consiliului Judeţean pentru a le da în folosinţă gratuită celor de la „Licurici” mai multe spaţii din imobilul în care sunt acum găzduiţi.
Proiectele continuă
Mulţumind tuturor pentru ajutor, vicepreşedintele Asociaţiei „Licurici”, Cristina Nicolae, a spus că îşi doreşte ca proiectul cu lenjeriile să continue, să fie dotat întreg spitalul judeţean dacă este posibil. În plus, ea a amintit şi despre o altă activitate frumoasă a tinerilor seropozitivi, aceea de confecţionare a unor onramente pentru brad şi nu numai, specifice deci sărbătorilor de iarnă.
Revenind la campania „In my shoes”, este de menţionat că aceasta se derulează prin intermediul a 20 de asociaţii pentru tinerii seropozitivi din întreaga ţară. În timpul campaniei, vor fi instruiţi mai mulţi voluntari care se vor implica ulterior în acţiuni cu seropozitivii, dar vor fi puse în scenă şi piese de teatru, unde cei neifestaţi cu virusul HIV vor juca rol de seropozitivi şi invers.
Cătălina Sfetcu
 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!