Actualitate

Un an de guvernare PNL-un an de reusite!

#PNL se află la guvernare de un de zile. În această perioadă, Guvernul PNL a făcut față unor provocări fără precedent. În noiembrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, România se afla într-o situație dificilă. Cu credibilitatea redusă pe plan extern, din cauza acțiunilor PSD, România înregistra multiple recorduri negative: deficit bugetar excesiv (4,2% din PIB), deficit comercial istoric, record negativ pentru investițiile publice, nivel record al plăților restante de la bugetul de stat, ritm deosebit de lent al accesării fondurilor europene, declin al producției industriale.

ℹ️ La mai puțin de patru luni de la preluarea mandatului, Guvernul PNL, condus de premierul Ludovic Orban, a trebuit să răspundă unei crize fără precedent atât la nivel național, cât și la nivel global, generată de pandemia Covid-19. Pe lângă cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei, au fost puse și bazele celui mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani.

Într-un context atât de complicat, intern și internațional, Guvernarea PNL s-a confruntat și cu o majoritate parlamentară toxică și deosebit de ostilă, condusă de PSD, care a respins sau deturnat majoritatea măsurilor luate de Guvern pentru apărarea sănătății românilor și limitarea efectelor pandemiei, precum si pentru redresarea situației economice. Mai mult, majoritatea PSD din Parlament a promovat acte normative profund populiste care au torpilat bugetul și au generat un impact negativ de peste 6% din PIB.

Îndeplinirea angajamentelor din programul de guvernare↗️ În ciuda contextului politic deosebit de ostil și a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19, Guvernul a reușit ca, într-un termen foarte scurt, să îndeplinească toate angajamentele pe care și le-a propus și asumat la învestitură.

↗️ Guvernul PNL a corectat rapid măsurile cu impact economic negativ asupra mediului economic intern și asupra puterii de cumpărare a populației. Am eliminat supra-acciza la carburanți, iar România are unul dintre cele mai mici prețuri la motorină/benzină din Uniunea Europeană. Guvernul a eliminat supra-impozitarea contractelor part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicații.

↗️ Implementarea programului „Reclădim România” a generat deja efecte pozitive în numai câteva luni:- în ciuda crizei, numărul de salariați a rămas relativ constant; – operatorii economici înregistrează o tendință de revenire; – nivelul investițiilor publice din primele 10 luni ale anului 2020 este cel mai ridicat din ultimii 10 ani

.↗️ Salariul mediu net a crescut la 3.275 lei în luna august, cu 7,6% mai mare față de perioada PSD

.↗️ Creșterea sumelor atrase din fonduri europene nerambursabile. La sfârșitul anului 2019, s-a evitat dezangajarea a 550 milioane de euro. În anul 2020, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană. În urma negocierilor derulate de președintele Klaus Iohannis, România a obținut o finanțare totală de 80 miliarde euro, prin bugetul multianual 2021-2027 și Fondul de relansare economică Next Generation EU

.↗️ Guvernul PNL a relansat proiecte de infrastructură, ținute la sertar de PSD. Demararea lucrărilor de construire la autostrada Sibiu-Pitești, la autostrada de centură a municipiului București, deblocarea lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești, demararea procedurilor pentru Autostrada Unirii.

↗️ Spre deosebire de PSD, Guvernul PNL chiar a început construcția primelor 3 spitale regionale de urgență: Craiova, Cluj, Iași. Procedurile au fost finalizate, iar contractele au fost semnate încă din prima parte a anului 2020.

↗️ Am făcut dreptate pentru români. Am abrogat rapid legea recursului compensatoriu. Prin legea recursului compensatoriu, votată de PSD, au fost eliberați peste 20.000 de deținuți condamnați penal, care au recidivat într-un procent uriaș imediat după liberarea condiționată

.↗️ Am asigurat organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale din anul 2019, inclusiv votul românilor din diaspora, și organizarea și desfășurarea corectă și în condiții de siguranță sanitară a alegerilor locale din septembrie 2020. Măsuri pentru combaterea pandemiei generate de virusul Sars-Cov2❗ După guvernarea PSD am găsit STOCURI ZERO! La sfârșitul lui 2019, rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului și alte materiale necesare combaterii unei epidemii.

ℹ️ Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19

.↗️ La nivelul secțiilor de terapie intensivă există, în prezent, un număr de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice și 2756 monitoare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total suplimentar de 169 de paturi complet funcționale.

↗️ În perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%.

↗️ Guvernul a crescut, în permanență capacitatea de testare. De la 100 de teste pe zi, s-a ajuns la 40.000. Astfel, la nivel național, au fost realizate un număr de 3.418.245 de teste.

↗️ Stimularea personalului medical, implicat în combaterea pandemiei: – pentru lunile aprilie și mai 2020, a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai)

.↗️ Numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an

↗️ Până acum s-au contractat, din fonduri puse la dispoziție de Banca Mondială:a) Pentru dotarea secțiilor ATI:- 400 de ventilatoare – 400 de paturi – 600 de monitoare – 75 de stații centrale

↗️ Ministerul Fondurilor Europene a lansat, din fonduri UE, un program cu o valoare estimată de 1,3 miliarde de euro:o Ventilatoare ATI – 612;o Ventilatoare de transport – 90;o Ventilatoare CPAP – 195;o Monitoare ATI – 1.792;o Paturi ATI – 662;o RT-PCR – 40;o Extractoare Automate RT-PCR – 31

; ↗️ Pentru protejarea populației din România împotriva infecției cu virusul gripal, Ministerul Sănătății a realizat demersurile necesare pentru achiziția unui număr de 2.970.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pentru sezonul 2020-2021. Măsuri pentru infrastructura de sănătate

↗️ Guvernul liberal a început deja proiectele pentru construcția spitalelor regionale la Iași, Craiova și Cluj, după ce Comisia Europeană a aprobat finanțarea acestora din fonduri europene. PSD a câștigat alegerile în 2016 cu promisiunea că va face 8 spitale regionale însă nu au fost în stare să pună nicio cărămidă. În acest an, Guvernul PNL a încheiat contractele de finanțare pentru spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj-Napoca și au fost inițiate procedurile legale pentru contractele de achiziție publică necesare realizării proiectului tehnic de execuție.Capacitatea de spitalizare totală care se realizează este de peste 2.500 paturi:↗️Spitalului Regional din Iași va costa 500 de milioane de euro și va avea 950 de paturi. ↗️ Spitalul Regional din Cluj va costa 500 de milioane de euro și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși).

↗️ Spitalului Regional din Craiova: Valoarea totală a investiției este de 600 de milioane de euro. Unitatea medicală va 807 paturi, 19 săli de operație și un centru combinat pentru mamă și copil, într-o clădire cu intrare separată.Muncă și Protecție Socială↗️ Salariu mediu net a crescut în august 2020 cu 231 lei, până la 3.275 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creștere cu 7,6% față de aceeași lună din 2019.↗️ Majorarea, de la data de 1 ianuarie 2020, a salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 2.080 lei la 2.230 lei.↗️ Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei. Indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. 4,9 milioane beneficiari. ↗️ La 1 ianuarie 2020, am majorat cuantumul alocației de stat pentru copii cu 100% din rata medie anuală a inflației, respectiv cu 3,8%. Indexarea anuală cu rata inflației păstrează puterea de cumpărare a alocațiilor. Ulterior, Guvernul PNL a majorat alocațiile cu 20% pentru peste 3,6 milioane copii. Vom dubla alocațiile, etapizat, până în 2022.↗️ Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), prin care românii erau taxați pentru venituri pe care nu le aveau, o taxă abuzivă și anacronică a PSD, în contratimp cu dinamica și flexibilitatea crescânde ale pieței muncii. ↗️ Guvernul a luat măsuri pentru protejarea locurilor de muncă. Pentru toate măsurile de susținere a pieței muncii, în această perioadă, s-au plătit aproximativ 7,2 miliarde de lei pentru aproximativ 1,4 milioane de beneficiari. Măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori↗️ Plata indemnizației de șomaj tehnic – prin care s-a acoperit un procent de 75% din salariul de bază, pentru salariații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă și pentru liber profesioniștii care și-au întrerupt activitatea. Au beneficiat 1.292.950 de români iar suma totală s-a ridicat la 4,9 miliarde de lei. ↗️ Începând cu data de 1 iunie 2020, pentru o perioadă de 3 luni, Guvernul a susținut cu 41,5% din salariul de bază brut, pe acei angajatori care i-au reangajat pe salariații aflați în șomaj tehnic. Au fost 646.500 de beneficiari, suma totală ridicându-se la 2 miliarde de lei. ↗️ Sprijinirea, prin acordarea unei indemnizații lunare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, a altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă.↗️ Sprijin de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei brut, pentru angajatorii care angajează pe perioadă nedeterminată: persoane de peste 50 ani concediate în perioada stării de urgență/alertă, tineri între 16-29 ani, înregistrați ca șomeri, cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, derulate pe teritoriul altor state. Până la finalul lui octombrie au fost încheiate convenții pentru 1.621 de persoane.↗️ Sprijin pentru telesalariați – acordarea unei sume de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat, cel puțin 15 zile, în regim de telemuncă în perioada stării de urgență, pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.↗️ Susținerea părinților care se ocupă de îngrijirea și supravegherea copiilor pe timpul suspendării temporare a unităților de învățământ, a creșelor și a grădinițelor prin acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile. Au beneficiat 34.000 de părinți, suma totală fiind de 87,9 milioane de lei. ↗️ Majorarea punctului de pensie cu 14%, de la 1.265 lei la 1.442 lei, și a indemnizației sociale pentru pensionari, de la 704 lei la 800 lei. În total, impactul bugetar se ridică la 31,56 miliarde de lei, pentru un număr total de 4,9 milioane beneficiari.↗️ Am decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei, de aproape două ori mai mult decât a făcut-o Guvernul PSD în 2018 (1,4 miliarde). În 2019, până la plecarea de la guvernare, Guvernul PSD a plătit doar 1,6 miliarde pentru concediile medicale. ↗️ Ca urmare a colaborării la nivel de miniștri ai muncii din România și Germania pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă a lucrătorilor sezonieri, s-a realizat modificarea legislației muncii referitoare la condițiile de angajare și de muncă în Germania, cu precădere în industria cărnii, unde au existat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Coronavirus.Buget și fiscalitate↗️ Eliminarea supra-accizei la carburanți, care, concomitent cu o scădere a cotațiilor internaționale ale petrolului, a determinat unul dintre cele mai mici prețuri la motorină/benzină din Uniunea Europeană.↗️ Eliminarea măsurilor anti-economice promovate de Guvernul anterior prin O.U.G. nr.114/2018: eliminarea supra-taxării unor sectoare precum comunicațiile, sectorul financiar-bancar, sectorul energetic și desființarea pseudo-fondului de dezvoltare și investiții (pușculița de partid), mecanism de risipire a banilor publici, aflat în prezent în analiza autorităților anti-corupție.↗️ Prin eliminarea taxelor PSD, măsurile fiscale luate, debirocratizare și digitalizare, Guvernul PNL a generat încrederea contribuabililor. Cuantumul obligațiilor fiscale declarate în perioada august-octombrie 2020 a crescut cu 2,38 miliarde lei față de perioada similară a anului precedent, o creștere cu 3,4%.↗️ După eliminarea taxelor și în plină criză, Guvenul PNL a adus deja trei luni la rând – august, septembrie, octombrie 2020 – mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019.În perioada august-octombrie 2020, s-au colectat -venituri fiscale superioare:- venituri brute în sumă de 71,7 miliarde lei, cu 1,05 miliarde lei (101,5% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019;- venituri nete în sumă de 69,2 miliarde lei, cu 0,72 miliarde lei (101,1% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019.↗️ Guvernul PNL a plătit toate restanțele PSD către companii: – rambursările TVA restante,- 2,4 miliarde lei – concedii medicale restante- a onorat plățile restante din PNDL – 2.100 solicitări de plată restante de pe vremea PSD în valoare de 1,44 miliarde lei.Erau bani pe care guvernările PSD îi datorau companiilor. Atfel își masca PSD deficitul bugetar, prin neplata datoriilor și facturilor.↗️ Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020;↗️ Amânarea ratelor la credite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, care să nu depășească data de 31 decembrie 2020. De această măsură au beneficiat 321.000 de români. ↗️ Prin IMM INVEST, cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din ultimele trei decenii, Guvernul PNL a asigurat până acum acces la finanțare rapidă și ieftină (credite cu dobândă zero cu garanția statului) pentru 21.204 IMM-uri la credite în valoare totală de 14,9 miliarde lei (la 26.10.2020). Guvernul PNL a majorat plafonul IMM Invest de la 15 la 20 miliarde lei.↗️ În primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei. ↗️ 30 miliarde lei (2.9% din PIB), prin scheme de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor↗️ 38 miliarde lei (3.4% din PIB), pentru alte măsuri de sprijin, între care:↗️ 16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Acești bani au rămas în economie.↗️ 7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic ↗️ 5,5 miliarde lei – rambursări de TVA. În 2020, au fost soluționate 71.186 cereri de rambursare TVA, cu 12.589 mai multe față de anul precedent. Guvernul PNL a plătit cu peste 3,1 miliarde lei rambursări TVA mai mult decât PSD în anul trecut.↗️ 8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Prin această decizie, Cheltuielile bugetare pentru investiții au totalizat 35,4 miliarde de lei.Investiții publice↗️ În primele zece luni, Guvernul PNL a realizat investiții 35,4 miliarde lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.↗️ Cu 35,4 miliarde lei în zece luni, Guvernul PNL a investit considerabil mai mult decât a investit guvernul PSD în tot anul 2017 – 26,8 miliarde lei sau Guvernul din 2016 – 28,7 miliarde lei.↗️ În primele 10 luni, Guvernul PNL a investit cu 8,6 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. O treime o reprezintă investițiile din fonduri nerambursabile, cea mai mare pondere din ultimii zece ani.↗️ România este singurul stat din UE care a înregistrat o creștere a volumului investițiilor publice în anul 2020, în plină criză sanitară și economică.↗️ Construcțiile inginerești realizate din fonduri publice au înregistrat în primele opt luni o creștere de 25,6%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani. Economie, Energie și Mediul de Afaceri↗️ Granturi de 1 miliard de euro destinate IMM-urilor prin fonduri europene:• 100 milioane euro micro-granturi pentru IMM fără angajați în 2019 (14.000 aplicanți)• 350 milioane euro, granturi pentru capital de lucru (înscriere lansată în octombrie) – cu posibilitatea de suplimentare cu 500 milioane Euro a bugetului alocat• 550 milioane euro – granturi pentru investiții (se definitivează procedura de implementare) ↗️ Demararea unui program de circa 8 miliarde lei de sprijinire a companiilor mari și a IMM-urilor cu o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei și care pot beneficia de garanții de stat pentru credite de investiții și de capital de lucru de până la 80%. ↗️ De asemenea, se află în elaborare un proiect de OUG pentru sprijinirea activităților închise din spațiile comerciale de peste 15.000 metri pătrați. Bugetul alocat este 160 milioane de lei. Cheltuielile vor acoperi plata a 3 luni de chirie pentru companiile cu activitate în marile centre comerciale cu activități închise pe perioada stării de urgență/alertă.↗️ Pentru a veni în ajutorul mediului de afaceri, grav afectat de criza sanitară, s-au acordat 69.588 Certificate de Situație de Urgență, agenților economici a căror activitate a fost afectată de pandemia SARS-COV-2. IMM-urile care au deținut Certificatul de situație de urgență au beneficiat de plata amânată pentru serviciile de utilități (electricitate, gaze naturale, apă, telefon și servicii Internet), precum și de plata amânată a chiriilor pentru imobile, în cazul sediilor sociale și a birourilor secundare. ↗️ Schemă de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de cca. 925 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, iar ajutorul de stat se acordă, sub formă de sume nerambursabile, întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără T.V.A., de minimum 4,5 milioane lei. ↗️ Programul național de racordare a populației și clienților non-casnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale. Programul are o valoare de un miliard euro şi sunt prevăzute a fi racordate un număr de 30.000 de gospodării la rețeaua de distribuție de gaze naturale, pe lângă înființarea de rețele de distribuție de gaze naturale. ↗️ A fost consolidat parteneriatul interguvernamental România – SUA și promovarea de investiții în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea Reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 și introducerea unor tehnologii nucleare avansate, inițializându-se în acest sens în luna octombrie 2020 memorandumul dintre Guvernul SUA și Guvernul României. Cu același prilej a fost încheiat un memorandum de ințelegere cu EximBank US ce prevede o finanțare de 7 miliarde de dolari.Infrastructură, Transporturi și Comunicații↗️ Guvernul PNL a pornit marile șantiere (Sibiu – Pitești, autostrada de centură București), a deblocat lucrări (drumul expres Craiova – Pitești) și proiecte majore de infrastructură (Autostrada Moldovei Nord-Sud, Autostrada Unirii Tg. Mureș – Iași – Ungheni), a finalizat investiții publice tărăgănate de PSD (loturi importante din Coridorul IV și Autostrada Transilvania, Centura Bacăului și Rădăuți, Metroul din Drumul Taberei, calea ferată București-Otopeni). ↗️ Demararea lucrărilor de construire la autostrada Sibiu-Pitești, pentru care s-a reușit obținerea unei finanțări nerambursabile pentru prima etapă de la Comisia Europeană în valoare de 875,5 milioane de euro. În numai 6 luni de la deschiderea șantierului pentru primul lot, Sibiu-Boița, s-a ajuns la un grad de realizare de 26,3%, în avans față de calendarul asumat.↗️ În luna septembrie, s-au dat în trafic 25 de km din Autostrada Transilvania: Iernut-Cheţani şi descărcarea de la Cheţani, după ce la sfârşitul lunii iulie a fost recepţionat lotul Borş-Biharia.↗️ Deblocarea lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești. Până în luna noiembrie 2019, proiectul nu avansase aproape deloc. La sfârșitul anului trecut au fost emise ordinele de începere a lucrărilor pentru tronsonul 2 și variantele ocolitoare ale municipiilor Balș și Slatina, care au ajuns la un stadiu fizic de execuție de peste 50 %. ↗️ Demararea procedurilor pentru Autostrada Unirii. Autostrada Unirii a fost scoasă dintr-un Parteneriat Public-Privat toxic și costisitor pentru România, elaborându-se într-un timp foarte scurt cadrul legal pentru accelerarea implementării acestui proiect din fonduri europene. ↗️ Autostrada Moldovei Nord-Sud, Ploiești-Buzău-Focșani-Pașcani-Siret, are în acest moment, toate contractele pentru pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic încheiate pe toate aceste tronsoane și urmează, începând din 2021, să fie lansate licitațiile pentru execuția acestora.↗️ A fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru Autostrada Brașov-Bacău în data de 22.05.2020, iar ordinul de începere a fost dat în data de 10.07.2020. ↗️ Demararea lucrărilor de construire pentru autostrada de centură a municipiului București.↗️ Între noiembrie 2019 – octombrie 2020, Guvernul PNL a dat în trafic 46 de km de autostradă. Până la sfârșitul anului, vor fi recepționați încă 43 de km de autostradă și 172 de km de variante ocolitoare și drumuri naționale. În trei ani, cele trei guverne PSD au dat în trafic doar 96 de km de autostradă.↗️ În total vor fi recepționați, în anul 2020, 315 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare și drumuri naționale.↗️ A fost accelerată implementarea proiectului M5 pe tronsonul Eroilor- Drumul Taberei care a fost inaugurat în data de 15 septembrie, în lungime de 6,9 km cu 10 staţii, 1 depou, un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de 3,22 mld. lei cu TVA. ↗️ Avem în lucru 23 de proiecte de modernizare a rețelelor primare de cale ferată.↗️ Vom investi aproape 2 miliarde de euro pentru modernizarea și extinderea aeroporturilor din cadrul rețelei primare: București, Cluj, Constanța, Timișoara, Sibiu și peste un miliard de euro pentru aeroporturile din rețeaua secundară – Tuzla, Suceava, Brașov, Târgu Mureș, Baia Mare, Satu Mare, Oradea.Fonduri europene❗ La sfârșitul anului 2019, Guvernul PNL a evitat în ultima clipă dezangajarea a 550 milioane euro, fonduri europene alocate pe care România era să le piardă din cauza Guvernului PSD, și a transmis cereri de plată de peste 1 miliard euro.↗️ În perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020, Guvernul PNL a atras fonduri europene într-o sumă record de la aderarea României la Uniunea Europeană:• 2,9 miliarde Euro plăți decontate prin Politica de Coeziune, în timp ce Guvernul anterior, în perioada similară a atras doar 1,1 miliarde Euro. • Prin PNDR au fost atrase 1,2 miliarde euro, la care se adaugă plăți directe prin Politica Agricolă Comună de 1,9 miliarde euro.Banii europeni atrași în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020 prin Politica de Coeziune, PNDR și plăți directe PAC însumează 6 miliarde euro, urmând să depășească valoarea de 7 miliarde Euro până la sfârșitul anului 2020.↗️ În urma negocierilor derulate de președintele Klaus Iohannis, România va primi în total 79,9 miliarde de euro prin cele două mari instrumente agreate de Consiliul European din luna iulie 2020: bugetul multianual pe 7 ani, respectiv Fondul de relansare numit Next Generation EU (NGEU), care reprezintă noul instrument european de relansare economică în urma crizei provocată de noul Coronavirus. ↗️ Guvernul PNL a derulat cu 1,3 miliarde de euro, fonduri europene, cel mai amplu program de dotare al spitalelor din istorie. Ministerul Fondurilor Europenea primit spre decontare 297 de proiecte prin care spitalele au achiziționat echipamente medicale și materiale sanitare.↗️ Finanțarea activităților de susținere a măsurii șomajului tehnic în valoare de aproximativ. 298 milioane de euro.↗️ Finanțarea mediului de afaceri printr-o infuzie de lichidități cu impact macroeconomic cu o valoare de aproximativ un miliard de euro.↗️ Guvernul PNL a obținut pentru Sibiu-Pitești 875,5 milioane euro neramburabili de la Fondul de coeziune pentru finanțarea construirii primei etape a lucrărilor la autostradă, și 150 milioane euro pentru finanțarea Centurii ocolitoarea a Bacăului (30 km de drum nou, dintre care 16 km parte a Autostrăzii Moldovei).Educație și Cercetare↗️ Am achiziționat tablete pentru uz școlar, echipamente de protecție medicală și/sau containere sanitare mobile pentru desfășurarea în bune condiții a școlii.↗️ Am aprobat Programul național „Școala de acasă” prin care s-a alocat suma de 150 milioane lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice.↗️ Alocarea financiară de 100 milioane euro pentru achiziționarea de echipamente IT (tablete, laptopuri, table interactive, camere web etc.) necesare desfășurării activităților didactice în mediul online.↗️ Asigurarea de dispozitive electronice: 59.072 laptopuri, 4.346 table interactive, 5.746 camere web pentru 1093 licee prin reconfigurarea Proiectului ROSE (Romanian Secondary Education) cu o valoare de achiziție estimată la 34.757.420 euro.↗️ Prin casele corpului didactic au fost formate pentru predarea online un număr de 182.000 de cadre didactice, au fost realizate și difuzate 15 lecții suport pentru utilizarea platformelor educaționale în cadrul proiectului Teleșcoala profesorilor.↗️ Realizarea conectării la internet a peste 2.800 de clădiri aparținând unităților de învățământ.↗️ Am asigurat dreptul la transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar. ↗️ Am alocat suma de 14.200.000 lei pentru protejarea studenților și a rezidenților de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și am suplimentat cu 10% subvențiile pentru cămine și cantine.↗️ Am oferit tichete pentru a sprijini elevii din familiile cu venituri mici (materiale școlare și vestimentație, necesare frecventării școlii) – 27 milioane euro , 400.000 de beneficiari.↗️ Programul pilot „Masa caldă” de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi a fost extins de la 50 la 150 de unități de învățământ preuniversitar, pentru care s-au alocat 82 milioane lei.↗️ Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților în vederea achiziționării de calculatoare, pentru care s-a alocat suma de 12.738.000 lei, a avut un număr de 7.225 beneficiari. ↗️ Sprijinirea autorităților publice locale prin alocări financiare care să susțină lucrările de amenajare a grupurilor sanitare: au fost alocate 31,27 milioane de lei pentru 376 unități de învățământ. ↗️ Organizarea optimă și desfășurarea în condiții de siguranță a Evaluării Naționale a elevilor de clasa a VIII-a și a Examenului Național de Bacalaureat.↗️ Suplimentarea cu 1.250 de posturi a schemei de personal pentru unitățile de învățământ.Digitalizare↗️ Sistemul Naţional Electronic de Plată Online (SNEP) – GHIȘEUL.RO, platformă preluată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în ianuarie 2020 din ianuarie 2020, s-au înscris peste 225.000 de noi utilizatori; peste 717.000 utilizatori activi și peste 300 de tipuri de plăţi pot fi achitate online; au fost introduse următoarele noi posibilităţi de plată: toate tipurile de plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, contravaloarea permiselor de conducere, plăţile pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie, pentru certificatul de înmatriculare, taxele pentru emiterea pașapoartelor; număr de tranzacţii zilnice record pentru o singură instituţie: 2.800/zi de plăţi permise auto/certificate/autorizaţii; creșterea cu 80% a numărului de tranzacţii și cu peste 165% a valorii sumelor plătite prin ghișeul.ro, comparativ cu aceași perioadă a anului trecut; diversificarea tipurilor de instituţii care s-au înrolat/sau sunt în curs de înrolare în ghișeul.ro: RA-APPS, Imprimeria Naţională, Academia de Studii Economice din București (în curs de înrolare), Administraţia Naţională Apele Române(în curs de înrolare), Autoritatea Rutieră Română (în curs de înrolare), I.T.M (în curs de înrolare);↗️ Guvernul PNL a asigurat legislația de urgență pentru digitalizare în timpul pandemiei și a obligat practic instituțiile să-și digitalizeze actul administrativ și să aibă respect pentru timpul cetățenilor:- toate documentele oficiale cu semnătură electronică au primit forța juridică a înscrisurilor autentice,- instituțiile au fost obligate să primească de la cetățeni și firme documentele cu semnătură electronică,- instituțiile publice au fost obligate să pună la dispoziție portaluri proprii în acest sens, ori, cel puțin, să primească oficial documentele prin poșta electronică. ↗️ ANAF a accelerat procesul de informatizare pentru a crește gradul de colectare prin conformare voluntară. Digitalizarea a contribuit la creșterea veniturilor la buget înregistrată începând cu august 2020 și la creșterea cu 3,4% a obligațiilor fiscale declarate în august-octombrie 2020.Măsuri de digitalizare luate de ANAF: deblocarea unui proiect uitat în sertare: conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale și implementarea sistemului informatic SAF-T (Standard Audit File for Tax); posibilitatea persoanelor juridice de a avea acces la platforma Ghișeul.ro pentru facilitarea îndeplinirii obligațiilor de plată ale contribuabililor; introducerea de noi documente pe baza cărora contribuabilii persoane fizice să se poată identifica electronic în SPV și implementarea identificării vizuale online, pentru înregistrarea în SPV; asigurarea, de la distanță, a serviciului de asistență a contribuabililor și dezvoltarea Call-center-ului prin introducerea unui număr unic de telefon la nivel național; simplificarea fișei pe plătitor și operaționalizarea transferului electronic al actelor administrativ fiscale emise de către organele de inspecție fiscală în evidența pe plătitor; implementarea sistemului informatic NOES și realizarea sistemului informatic pentru poprirea și ridicarea popririi asupra conturilor bancare prin mijloace electronice.↗️ Digitalizarea serviciilor furnizate de către Ministerul Muncii a fost o prioritate în 2020. „Un singur drum pentru serviciile MMPS” – măsură cerută instituțiilor din subordinea/coordonarea ministerului în luna iunie 2020 – a fost momentul în care poșta electronică a devenit principalul mijloc de comunicare cu cetățenii, aceștia putând să trimită solicitarea și documentele necesare prin e-mail, urmând să se prezinte o singură dată la sediul instituției (Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru a ridica decizia/înscrisul așteptat.Mediu, Ape și Păduri↗️ Campania Națională de Împădurire „O pădure cât o țară”. Cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu, în cadrul căreia, până la sfârșitul anului 2020, vor fi plantate peste 2.500 de păduri de la zero și completate alte 7.000 de păduri tinere. În total, este vorba despre peste 50 de milioane de puieți. ↗️ Lansarea Fazei a-II-a a programului de „Reabilitare a zonei costiere”, finanțat din fonduri europene. Investiția de peste 800 milioane de euro presupune lucrări de înnisipare artificială a zonelor de plajă existente, montarea de diguri de stabilizare a falezelor, ziduri de sprijin etc. Obiectivele investiției vizează creșterea suprafețelor plajelor pe litoral cu circa 60,6 ha, în prima etapă, și cu 225 ha, în etapa a doua, până în anul 2023.↗️ Modificarea Codului Silvic – Noul Cod Silvic face trecerea de la o legislație prea relaxată, insuficientă pentru stoparea tăierilor ilegale, la una extrem de exigentă. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a susținut amendamente care au adus modificări esențiale în lupta pentru apărarea pădurii: o furtul de arbori a intrat direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;o camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor fi confiscate;o tăierile la ras au fost interzise în rezervațiile naturale;o avizul de transport a devenit obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;o sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha au crescut cu peste 30%;o evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate a devenit obligatorie;↗️ A fost finalizat Noul Sumal, sistemul prin care se supraveghează zi și noapte ceea ce se întâmplă în pădurile țării. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se face tăierea.O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.↗️ Dublarea suprafețelor de păduri virgine înscrise în catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine. Astfel, 40.000 de noi ha de păduri virgine și cvasi-virgine identificate în România se adaugă celor peste 33.000 existente în acest moment. Studiile vor fi finalizate în termen de 12 luni de la data semnării contractelor. ↗️ Pădurile-parc: pădurea Băneasa și alte păduri din apropierea marilor orașe vor fi protejate și vor primi statutul de păduri-parc . La solicitarea unor administrații publice locale, conform competențelor sale legale, RNP-Romsilva a emis avize pentru un număr de cinci documentații depuse pentru o suprafață de circa 1.000 de hectare. ↗️ A fost actualizată și îmbunătățită Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și se asigură raportări prompte ale datelor privind calitatea aerului. ↗️ S-au elaborat normele de implementare ale Sistemului Garanție-Returnare pentru ambalaje. Prin acest sistem garanție-depozit-returnare, toți cetățenii României care vor merge la magazin, fie că și-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, în urma returnării recipientului, vor primi înapoi contravaloare garanției. ↗️ A fost modificată legislația privind biodeșeurile (Legea nr.181/2020 privind gestionarea deșeurilor compostabile). De la 1 ianuarie 2021, UAT-urile sunt obligate să organizeze colectarea separată a fracției biodegradabile, adică resturile alimentare, de la fiecare familie din România.

Lucrări Publice, Administrație și Dezvoltare❗ Înainte de efectuarea decontărilor obiectivelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost impusă de noua conducere a ministerului verificarea pe teren a calității lucrărilor realizate pentru obiectivele de investiții pentru care se solicită decontarea.

↗️ În perioada noiembrie 2019-octombrie 2020 s-au finalizat 561 obiective finanțate prin PNDL, dintre care 166 drumuri comunale și străzi, 83 de rețele de alimnetare cu apă și canalizare, 182 de grădinițe și școli, 43 de poduri și podețe, 31 de unități sanitare, 37 de rețele de iluminat public, 16 drumuri județene ↗️ Obiectivele majore de investiții demarate de CNI în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020 sunt:- consolidare și restaurare Cazino Constanța (județul Constanța) – 56,6 milioane de lei;- construire sală polivalentă municipiul Pitești (județul Argeș) – 82 milioane de lei;- complex sportiv localitatea Unirea, Bistrița (județul Bistrița Năsăud) – 89 milioane de lei;- sala polivalentă municipiul Constanța (județul Constanța) – 65,4 milioane lei;- consolidare, modernizare, extindere și dotare patinoar artificial municipiul Gheorgheni (județul Harghita) – 37,5 milioane de lei;↗️ Obiective majore de investiții aproape de finalizare:o Stadionul Steaua București – 99% grad de execuție (valoare de 386.882.452 lei; capacitate de 31.254 locuri). o Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf” – 99% grad de execuție (valoare de 136.069.087 lei; capacitate de 8.207 locuri). o Stadionul Giulești ”Valentin Stănescu” – 55% grad de execuție (valoare de 164.294.673 lei; capacitate de 14.000 locuri). o ↗️ Locuințe pentru specialiști în sănătate, învățământ și alte categorii social-profesionale. În scopul încurajării tinerilor specialiști să profeseze în România, Guvernul va aloca 3 miliarde de lei pentru construirea a: 10.000 de unități locative pentru specialiști (2 miliarde de lei) și 5.000 unități locative pentru tineri, destinate închirierii (1 miliard de lei). Agricultură și Dezvoltare Rurală↗️ Guvernul PNL a acordat despăgubiri pentru secetă în valoare de 850 milioane de lei pentru 27.861 de fermieri.↗️ Scheme de sprijin în sectorul vegetal:o schema de plată unică pe suprafață, 975 milioane euro, 830.000 beneficiari; o practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), 571 milioane euro; o „Ajutor de minimis” pentru susținerea produsului tomate în spații protejate, 39,4 milioane euro, 17.386 beneficiari;o „Ajutor de minimis” pentru susținerea producției de usturoi, 1,5 milioane de euro, 1.091 beneficiari;o ↗️ Scheme de sprijin în sectorul zootehnic:o schema de sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic (SCZ), cu un buget de 176,5 milioane euro, 32.668 beneficiari:o ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, 148,9 mil. euro, 241.287 beneficiario ↗️ Programul Național de Dezvoltare Rurală: plățile în 2020 au totalizat 1,3 miliarde de euro. Gradul de absorbție pentru componenta FEADR este de 71,45%. ↗️ Susținerea generațiilor tinere de fermieri:  concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani. stimularea angajării tinerilor în agricultură – sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană, de 1.000 lei/persoană cu studii superioare, 750 lei/persoană cu studii medii și 500 lei/persoană – fără studii. ↗️ Programul Național pentru Irigații: Reabilitarea infrastructurii principale de irigații – alocare financiară de 255,6 milioane de lei, din care, realizat în 2020: 158,1 milioane de lei

Afaceri Externe↗️ Am asigurat organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale din anul 2019 pentru românii din Diaspora. Guvernul PNL a dat dovadă de respect față de românii din Diaspora, în opoziție cu PSD, care i-a umilit, încercând să le blocheze accesul la vot. Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat total, fiind organizate, în premieră, 835 de secții de votare, în cadrul unui proces de votare în străinătate derulat, tot pentru prima dată, pe durata a trei zile. Toate aceste eforturi ale MAE au contribuit la înregistrarea unui număr record de cetățeni români care au votat în străinătate – respectiv 926.651 de cetățeni români la cel de-al doilea tur de scrutin.

↗️ Nu am lăsat niciun român în urmă. În timpul pandemiei, cu sprijinul și asistența esențială a MAE, au revenit acasă cetățeni români blocați practic pe toate continentele. MAE a sprijinit repatrierea a peste 12.500 de cetățeni români, la care se adaugă peste 1.100 de cetățeni străini, membri de familie ai cetățenilor români și cetățeni europeni. În plus, peste 1.800 de lucrători români de pe nave de croazieră sau comerciale au fost sprijiniți să revină în țară.

↗️ MAE, prin misiunile din străinătate (în special cele din Germania și Olanda), a avut în atenție în mod constant și prioritar, în această perioadă, sprijinirea lucrătorilor sezonieri. MAE a acționat constant pentru oferirea de asistență specifică în toate cazurile de care a luat la cunoștință (prin autosesizare sau la sesizarea cetățenilor) și a oferit toată asistența posibilă în relație cu autoritățile locale.

↗️ Suplimentar, au fost întreprinse în mod constant demersuri la nivel european. Aceste eforturi s-au concretizat prin adoptarea, de către Comisia Europeană, a liniilor directoare privind lucrătorii sezonieri în contextul pandemiei COVID-19 precum și prin atenția acordată de Consiliul UE și Președinția rotativă germană demersurilor de îmbunătățire a condițiilor de muncă și de viață ale lucrătorilor sezonieri

. ↗️ Vizita efectuată de către ministrul Bogdan Aurescu în perioada 19-20 octombrie, la Washington, prilej cu care a avut loc o întrevedere cu Michael R. Pompeo, secretarul de stat al SUA, a reprezentat o bună oportunitatea pentru evaluarea, la nivel înalt, a stadiului Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea în domeniul securității și apărării, pe palier economic și al securităţii energetice. Apărare Națională↗️ Avansarea Programului Avion Multirol al Forțelor Aeriene prin lansarea pachetului privind achiziția a 5 aeronave F-16.

↗️ În luna august 2020 s-au livrat echipamentele majore din cadrul primului sistem PATRIOT destinat Forțelor Aeriene, iar în perioada septembrie-octombrie 2020 s-a desfășurat activitatea de instalare și recepție a acestui sistem

.↗️ Programul Transportor blindat pentru trupe. În perioada iulie-septembrie 2020, s-a desfășurat recepția primului lot de 36 PIRANHA 5, ca parte a programului de înzestrare a brigăzii multinaționale MNBDE-SE, proces finalizat în luna octombrie 2020

.↗️ În perioada de referință, au continuat demersurile în context NATO și bilateral pentru implementarea deplină a pachetului de măsuri în domeniul descurajării și apărării la Marea Neagră. O realizare semnificativă a României la nivel aliat o reprezintă înființarea Comandamentului multinațional de corp de sud-est (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE)

.↗️ În ceea ce privește Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, a fost menținut trendul ascendent al cooperării, pe dimensiunea politico-militară. Astfel, discuțiile cu partea americană au fost centrate pe situația de securitate în regiunea Mării Negre, măsurile de consolidare a securității pe flancul estic, cooperarea NATO-UE, prezența SUA în România, programele de asistență ale SUA, programele de înzestrare derulate cu SUA

.↗️ În contextul crizei sanitare pe fondul pandemiei cu Sars-Cov2, au fost achiziționate două Sisteme Modulare Medicale de Izolare și Tratament (SMMIT), care au fost amplasate în garnizoanele Constanța și Timișoara, cu capacitatea de câte 56 de paturi, din care 4 paturi ATI

.↗️ Totodată, s-au luat măsuri pentru dezvoltarea capacităților de depozitare a Centrului Farmaceutic Zonal Sebeș (prin construirea a 2 hale de depozitare a câte 6.000 mp) și transformarea acestuia în depozit regional NATO de materiale și echipamente medicale. Ordinea Publică și Siguranța Cetățeanului

↗️ Ministerul Afacerilor Interne a desecretizat toate documentele referitoare la protestele publice din 10 august 2018, precum și convorbirile radio purtate cu aceeași ocazie și le-a transmis structurii de parchet competente, pentru a fi valorificate

.↗️ Pentru asigurarea unui răspuns adecvat la solicitările primite prin SNUAU 112, a fost suplimentat numărul dispecerilor, s-a asigurat pregătirea profesională a acestora și au fost revizuite unele proceduri de lucru

.↗️ Au fost luate o serie de măsuri de creștere a vizibilității în spațiul public și de intensificare a activităților de patrulare, cu precădere în zonele de risc cunoscute; avem astăzi o scădere semnificativă a infracționalității sesizate (-10,5%), inclusiv a celei stradale (-22,9%).

↗️ Au fost organizate activități investigative și de cercetare penală pentru destructurarea unor grupuri de criminalitate organizată: 959 acțiuni operative, sub coordonarea DIICOT ori în acțiuni proprii, 313 fiind acțiuni operative de amploare; 80 de grupuri infracționale destructurate; 1.938 de persoane trimise în judecată; 762 de persoane reținute/arestate

.↗️ A fost înființată „Poliția Siguranță Școlară”, în cadrul Poliției Române, având ca obiectiv principal prevenirea și combaterea violenței în școli și a actelor de violență între elevi. În același scop, au fost desfășurate 58.336 activități de patrulare, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar și universitar și 9.773 activități preventive

.↗️ Din 7 septembrie 2020, contravaloarea pașapoartelor simple, iar din 1 octombrie 2020, tarifele aferente confecționării și valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, atribuirii unui număr de înmatriculare preferențial sau păstrării combinației numărului de înmatriculare, emiterii certificatelor de înmatriculare, autorizațiilor provizorii și permiselor de conducere poate fi achitată prin Ghișeul.ro.Cultură și Patrimoniu

↗️ Dosarul Roșia Montană – a fost reluată procedura de a înscrie situl Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Roșia . Prin colaborarea cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, se va finanța realizarea Planului Urbanistic General la Roșia Montană.

↗️ Situația de la Muzeul Național Peleș a fost deblocată, prin renegocierea contractului de închiriere cu reprezentanții Casei Regale a României

.↗️ Muzeul Național Constantin Brâncuși a fost deschis publicului pe 19 februarie 2020, în condițiile în care legea de înființare a instituției a fost promulgată în urmă cu 5 ani, dar muzeul a stat închis în toată această perioadă.

↗️ A fost înființat și deschis publicului Muzeul Național „Brătianu” în imobilul „Vila Florica”, din localitatea Ștefănești, județul Argeș, locul în care istoria familiei Brătianu s-a cristalizat și în care au fost luate marile decizii care au avut un impact social și politic la nivelul întregii țări.

Tineret și Sport

↗️ Programul ,,Promovarea sportului de performanță”. În cadrul acestui program au fost finanțate: Federațiile Sportive Naționale pentru derularea activității sportive, cu suma de 122.200.000 lei; Cluburile Sportive pentru activitate sportivă, cu suma de 20.191.555 lei; 650 de sportivi, 250 de antrenori și alți specialiști ai colectivelor tehnice au primit premieri pentru performanțele realizate, în suma de 12.290.461 lei.  Acordarea indemnizațiilor sportive lunare, în sumă totală de 1.737.983 lei; 45 de dosare au fost soluționate privind acordarea rentelor viagere pentru sportivii cu rezultate sportive deosebite; 6.979.340 lei s-au plătit pentru indemnizațiile de merit și 33.505.332 lei pentru rentele viagere.

↗️ Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat un program național în vederea acordării unui ajutor financiar sub formă de vouchere în valoare de 300 de lei pentru achiziționarea de echipamente sportive. Acest program se adresează copiilor care nu au mai fost legitimați până acum la un club sportiv, născuți în perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2014 și are ca scop motivarea acestora să practice sportul într-un cadru organizat și sigur, mai ales în contextul actualei pandemii. Justiție

↗️ Prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor privind pensionarea magistraților, care are fi generat un blocaj total la nivelul instanțelor din România.↗️ A fost alocată suma de 11.928.000 lei pentru achiziția de către instanțele de judecată a 497 sisteme de videoconferință necesare pentru dotarea sălilor de judecată.↗️

Prin Hotărârile CSM, activitatea instanțelor de judecată a fost organizată astfel încât să fie asigurată judecarea cauzelor urgente, a cererilor care priveau situații cu totul excepționale, care puteau fi considerate de urgență deosebită.

↗️ Ministerul Justiției a elaborat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului Penal care prevedea sporirea, pe de o parte, a pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar și incriminarea unor noi fapte precum nerespectarea dispozițiilor de spitalizare sau carantinare, respectiv incriminarea distinctă și sancționarea aspră a celor care, prin faptele lor, determină infectarea altor persoane, afectând grav sănătatea sau determinând moartea uneia sau mai multor persoane.Raportul de activitate integral poate fi accesat la link-ul de mai jos:https://gov.ro/…/un-an-de-guvernare-in-slujba-romanilor-rap…

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!