Actualitate La zi Social

Un "diagnostic" trist pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu

1422778_724038324291040_1795781335_nDezbateri aprinse, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, pe tema Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Invitat în plen să prezinte situaţia funcţionării tomografului şi a RMN-ului, directorul unităţii sanitare, medicul Mihai Petre, a fost rugat să facă şi o radiografie a situaţiei spitalului, în general. De aici, discuţiile au deviat înspre problemele majore din cauza cărora Spitalul ar putea să nu obţină acreditarea de la Ministerul Sănătăţii, iar asta înseamnă că ar putea să nu mai funcţioneze.
 
Prezenţa lui Mihai Petre la şedinţa de joi, 31 octombrie, s-a datorat solicitării în acest sens făcute de consilierul PSD Aurelia Dobre. Ea a vrut să ştie în ce măsură funcţionează cele două aparate de ultimă generaţie pentru care, încă din 2012, sunt plătite rate lunare de peste un miliard de lei vechi. Mihai Petre a explicat că atât tomograful cât şi RMN funcţionează la parametri normali. Există un medic specialist pentru RMN şi doi pentru tomograf.
„Într-un singur an au fost făcute 2.200 de examene tomograf, adică 200 pe lună, deci, în medie 6 pe zi”, a spus Mihai Petre, adăugând că, totuşi, s-a cam exagerat şi a făcut un apel către giurgiuveni să înţeleagă faptul că se apelează la tomograf doar după ce au fost epuizate toate celelalte metode de investigare medicală.
Dar cazuri de diagnosticare greşită există?
Pe de altă parte, consilierul judeţean PSD Aurelia Dobre a întrebat dacă directorul are cunoştinţă despre eventuale diagnostice puse greşit la Giurgiu, în urma analizelor la tomograf sau RMN. Mihai Petre a explicat că nu este vorba despre cazuri de diagnostic greşit, ci „incomplet”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, s-a sesizat însă şi i-a cerut lui Mihai Petre să nu mai aducă justificări la asemenea probleme, ci să caute să nu se întâmple, pentru că altfel nu s-ar… justifica investiţia, dacă ar oamenii ar fi diagnosticaţi greşit în urma investigaţiilor la aparate.
70% de reabilitat şi dotat până anul viitor, dacă vrem acreditare 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Marciu, a schimbat însă sensul discuţiei şi l-a întrebat pe Mihai Petre cu ce probleme se confruntă spitalul acum. Directorul unităţii medicale a creionat un tablou cutremurător. El a spus că în acest moment, Spitalul Judeţean îndeplineşte doar 30% din cerinţele pentru acreditarea din 2014. Sunt probleme inclusiv cu lifturile, unul singur fiind funcţional, este nevoie de aparate de ecografie, de un gastro-endoscop şi să nu mai vorbim de aparate de aer condiţionat sau de filtrare a aerului în secţiile în care se impune existenţa lor. Iar acestea sunt doar câteva dintre urgenţe.
Vasile Mustăţea s-a sesizat din nou şi i-a reamintit lui Mihai Petre că instituţia pe care o conduce a făcut multe eforturi pentru susţinerea investiţiilor acolo şi i-a cerut să nu prezinte situaţia ca şi cum în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu ar fi fost făcute lucrări de 23 de ani.
Mihai Petre a spus că doar a răspuns la întrebare, iar Mustăţea a opinat că sunt lucruri acolo ce trebuie finanţate şi de autorităţile centrale. Sigur, investiţiile finanţate de Consiliul Judeţean vor continua, a mai spus edilul şef de la judeţ.
 
Cătălina Sfetcu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!